Forsker: Trump kan svare på droneangrepet i cyberspace

USAs president har «selvopplevd suksess» med cyberangrep mot Iran, forklarer NUPI-forsker Ole Willers. – Trump ser ut til å like «cyber-greia» som et ryddig alternativ for å presentere seg selv som tøff uten å sende styrker.

USAs president Donald Trump (t.v.) og Irans president Hassan Rouhani (t.h.)
Publisert:

USA og Saudi-Arabia vurderer fortsatt alternative svar på droneangrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon i helgen.

USAs president, Donald Trump, mener Iran står bak og har varslet betydelig hardere sanksjoner via Twitter, men ikke gitt ytterligere detaljer.

Irans utenriksminister, Javad Zarif, har i et CNN-intervju advart om storkrig dersom USA eller Saudi-Arabia angriper.

Se bildene: Saudia-Arabias bevis på at Iran støttet angrepet

Cyberangrep seiler samtidig opp som en mulig militær respons med lavere risiko for storkrig og menneskelige tap.

– Det er ikke overraskende i det hele tatt at dette alternativet blir diskutert. Særlig etter Trumps selvopplevde suksess med cyberangrep som gjengjeldelse i kjølvannet av den forrige drone-hendelsen, sier Nupi-forsker Ole Willers til E24.

Les på E24+

Forsvarslobbyist fra USA: Norge bør bli Natos digitale spydspiss

«Sannsynligvis» villig til å angripe

Drone-hendelsen Willers sikter til fant sted i juni måned, da Iran skjøt ned en amerikansk, ubemannet overvåkningsdrone etter en lengre periode med økende spenninger i Persiabukta.

Etter å ha avbrutt et bombeangrep i siste liten, svarte president Trump med å gi US Cyber Command grønt lys til å angripe i cyberspace.

Cyberangrepet rammet en iransk database, som skal ha blitt brukt til å planlegge angrep mot oljetankere i Persiabukta, meldte Yahoo News.

– Er USA i stand til å svare med cyberangrep? I veldig stor grad. Er de villige? Sannsynligvis, sier Willers ved Nupis forskningssenter for cybersikkerhet.

Det til tross for at Trump har blitt latterliggjort i USA for sin kunnskap om «cyber-greia».

– Trump ser ut til å like «cyber-greia» som et ryddig alternativ for å presentere seg selv som tøff uten å sende styrker, sier Willers.

Dette utdelte bildet fra amerikanske myndigheter skal vise skadene etter helgens droneangrep mot oljeselskapet Saudi Aramco.

Amerikanske myndigheter har nylig sendt ut en advarsel til nasjonal industri om cybertrusselen fra Iran har økt. Samtidig raser debatten om hvorvidt USA bør bruke offensive cybervåpen i større grad – og hvorvidt cyberforsvaret er sterkt nok til å stå imot store angrep.

Willers tror at USA tenker nøye gjennom tidspunktet for et mulig angrep. Ettersom cybervåpen lett blir avslørt etter bruk, kan USA spare dem for senere bruk i en eventuell militær konflikt.

– Sofistikerte cyberangrep tar lang tid å forberede. Å bryte seg inn i Irans militære nettverk er ikke så enkelt, og når du er inne, må du være forsiktig for å ikke bli avslørt, sier Willers.

Les på E24+

Hackere truer norsk sokkel, men oljen regnes ikke som kritisk for nasjonen

Saudi-Arabia bygger seg opp

Et cyberangrep direkte fra Saudi-Arabia fremstår som langt mindre sannsynlig enn et amerikansk angrep.

– Det er ikke så sannsynlig fordi Saudi-Arabia typisk ikke tenkes på som en nasjon med fantastiske, offensive cyberkapabiliteter, sier Willers.

– De kan spille en rolle, men kapabilitetene deres er mest sannsynlig ikke sofistikerte nok til et fullskala angrep.

Iran har ifølge Politico styrket sine cybervåpen de siste årene og blitt linket til flere såkalte viper-angrep, der innholdet på harddisker blir slettet av ondsinnet programvare.

Ett av Irans viper-angrep ble rettet mot nettopp oljeselskapet Saudi Aramco. I 2012 skal det såkalte Shamoon-viruset ha ødelagt rundt 30.000 datamaskiner.

Til Washington Post sier en tidligere Nato-admiral at Saudi-Arabia trolig kommer til å styrke sitt cyberforsvar etter helgens droneangrep mot Saudi Aramco.

– Det er sannsynlig at kronprins Mohammed bin Salman har lagt noe innsats i opprettelsen av offensive cyberkapabiliteter etter Shamoon-angrepene. For eksempel er landet rangert som nummer én i den arabiske regionen i ITUs Cybersecurity Index 2018. Dette henviser imidlertid til defensive kapabiliteter. Men det tydeliggjør at de har vært lystne på å utvikle de nødvendige menneskelige ressursene og ekspertisen, sier Willers.

– Vi vet også at MBS har forsøkt å kjøpe overvåkningssystemer og offensive verktøy fra det israelske firmaet NSO Group. Dette brukes for det meste på hjemmebane, men kan også brukes til å hacke telefoner og lignende hos iranske tjenestemenn. MBS har også forsøkt å etablere Saudi-Arabia som en regional hub for cybersikkerhet og er vertskap for en rekke cyberkonferanser på høyt nivå.

Publisert:
Gå til e24.no