Wall Street suser opp etter nye uttalelser fra Fed-sjefen

Danske Bank-strateg Christian Lie mener Federal Reserve fremstår som mer varsom enn tidligere. Markedet reagerer positivt på de nye uttalelsene fra Jerome Powell onsdag kveld.

NYE SIGNALER: Sjef i den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell, talte i Economic Club i New York onsdag.

Foto: Don Emmert AFP
  • Ingvild Sagmoen
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:,

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) sin sjef, Jerome Powell, sier han vurderer dagens renter til å være nær nøytrale.

Powell holdt onsdag tale i Economic Club i New York.

– Rentene er fortsatt lave i en historisk sammenheng, og de ligger rett under nivået av mange vurderinger som tilsier hva som er nøytralt for økonomien. Det betyr at rentene hverken gir fart, eller senker veksten i økonomien, sa Powell, ifølge Marketwatch.

Så sent som i oktober sa Powell at renten var «langt unna å være nøytrale». Nå betegner han risikoen for den finansielle stabiliteten til å være moderat.

I talen sin onsdag sa Powell at Federal Reserve spår solid vekst i tiden fremover, lav arbeidsledighet og en inflasjon nær to prosent.

På Wall Street ble uttalelsene tatt godt imot. De store indeksene har satt fart oppover, og i 19-tiden onsdag er Dow Jones opp 1,7 prosent, Nasdaq Composite opp 1,7 prosent og S & P 500 opp 1,4 prosent. Dollaren svekker seg litt, og lange amerikanske renter faller litt tilbake.

– Det Powell sier blir tolket som mer «duete» enn det som har vært forventet, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

«Duete» er et begrep som beskriver en oppfatning om hvilke renter det økonomiske bildet krever (se faktaboks).

Endrede markedsforhold

Lie påpeker at Powells endrede syn på hvorvidt styringsrenten er på et nøytralt nivå kan bety at han kanskje tror styringsrenten ikke er så langt unna det nivået at den begynner å stramme inn i økonomien.

Danske Bank-strategen peker på flere forhold som kan ha fått Powell til å endre mening om nettopp det:

– Det mest fristende er å tenke at det ikke har noe med Trump å gjøre, selv om han har uttalt seg kritisk til Fed og innstrammingene i pengepolitikken. Det er en uskreven regel om at sittende presidenter ikke skal kommentere på pengepolitikken, men det har ikke Trump brydd seg om, sier Lie.

– Den siste tiden har vi hatt markedsturbulens og sett svakhetstegn i den globale økonomien og i det amerikanske boligmarkedet. Når dollaren i tillegg er sterk og bidrar til at importert inflasjon blir lavere og dermed tar bort noe av inflasjonspresset i økonomien, gjør det mye av jobben for Fed med å stramme til forholdene i amerikansk økonomi, forklarer han.

Sannsynlig med heving i desember

Les også

Trump avviser at han er misfornøyd med finansminister Mnuchin

Powells kommentarer om økonomien og pengepolitikk vil sannsynligvis bli tolket dit at Fed holder seg til planen om å heve styringsrenten i desember, skriver Bloomberg.

Men Powell ga få hint om hvor mange hevinger han tror vil bli nødvendig i 2019. Powell gjentok at han mener Fed må være spesielt mottagelig for innkommende makrotall.

Ifølge Lie priser markedet inn rundt 80 prosent sannsynlighet for heving i desember. Men markedet priser nå inn et mindre antall hevinger i 2019 enn det Fed selv legger til grunn.

Det såkalte «dot plot», som sentralbanken bruker til å kommunisere prognosene for kommende rentehevinger, signaliserer tre rentehevinger neste år.

– Vår forventning er at Fed hever i desember, i mars og i juni. Da vil styringsrenten være på rundt 3 prosent, et nøytralt nivå. Vi tror Fed i langt større grad vil se at økonomien før de hever fra det nivået, sier Lie.

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. – Andre gangen han snur 180 grader

  2. Federal Reserve setter trolig opp renten i desember

  3. Den amerikanske sentralbanken hever renten for fjerde gang i år

  4. Annonsørinnhold

  5. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  6. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»