Tsipras: Hellas har gått med på en tøff avtale
Den greske statsministeren sier de nå må fokusere på å innføre reformene hjemme i Hellas.
Etter nesten 17 timer i forhandlinger ligger nå en avtale om ny låneavtale til Hellas på bordet. Mandag morgen bekreftet EU-presidenten Donald Tusk at kreditorene nå har kommet frem til en enstemmig enighet.
Hellas har fått noen dager til å innføre de nye reformene som er blitt pålagt fra eurogruppen. Det er knyttet stor spenning til hvorvidt Tsipras vil lykkes med dette, særlig da denne avtalen er tøffere på noen punkter, og krever privatisering og kontroll av eiendeler verdt 50 milliarder euro. Hellas stemte nei til eurogruppens forslag forrige søndag.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier etter møtet at den nye avtalen med eurolandene gir mulighet for vekst, men at landet står overfor tøffe beslutninger.
Tsipras sier det en tøff avtale Hellas har gått med på, men at det en avtale som holder Hellas i eurosonen.
Dette er EU-toppene og Hellas blitt enige om
Hellas har kjempet en hard kamp og må nå ta vanskelige beslutninger, sier den greske statsministeren Alexis Tsipas.
- Vi kjempet så hardt vi kunne, og nå må vi fokusere på å innføre reformene hjemme i Hellas.
Han understreker at Hellas nå trenger de radikale reformene, som vil være til samfunnets beste.
Unngår økonomisk kvelning
– Avtalen er vanskelig, men vi har unngått ønskene om å flytte statlige aktiva utenlands. Vi har unngått økonomisk kvelning og bankkollaps, sier den greske statsministeren.
– Vi har tatt ansvar for å unngå de mest ekstreme forslagene fra konservative sirkler i Europa. Byrdene fra avtalen vil fordeles basert på sosial rettferdighet. De som ikke betalte i løpet av krisen, vil måtte betale denne gangen, forteller han.
Økonomer om Hellas-avtale: – Fullstendig mageplask
Merkel: Flere fordeler enn ulemper
Tysklands statsminister Angela Merkel sa i sin pressekonferanse etter nattens forhandlinger, at Hellas har en lang og vanskelig vei foran seg.
- Alt i alt oppveier fordelene ulempene, og Hellas har igjen sjansen til vekst, mener Tysklands statsminister Angela Merkel.
Hun understreker at det viktigste nå er at tilliten er gjenopprettet, og sier at atmosfæren under forhandlingene var «saklig».
Hun forteller at den tyske Bundestagen skal ta opp situasjonen i et ekstraordinært møte senere, melder NTB.
Tusk: Etter 17 timer med forhandlinger har vi endelig kommet til enighet
Gresk opposisjonsparti vil ikke i koalisjonsregiering
Mens de andre lederne av eurosonen kan slappe av etter forhandlingene, må Tsipras hjem til Hellas og kjempe nye kamper i Aten.
Ifølge en kilde i det greske opposisjonspartiet To Potami, er de ikke villige til å gå inn i en koalisjonsregjering med Syriza. Det greske opposisjonspartiet To Potami er ikke villige til å gå inn i en koalisjonsregjering med Syriza, skriver NTB.
Det EU-vennlige sentrumspartiet er imidlertid innstilt på å støtte en løsning for «nasjonens interesse».
Den greske arbeidsministeren Panos Skourletis sa mandag at han tror det kan bli valg til en koalisjonsregjering i løpet av året. Også Hellas-ekspert Pål Foss, gjesteforsker ved Økonomisk institutt på Universitetet i Aten, tror det kan gå mot en koalisjonsregjering, om ikke EU selv får overvåke innføringen av reformene.
Gresk redaktør: Ingen seier
På sin Twitter-konto skriver viseredaktøren i den greske avisen Kathimerini, Nick Malkoutzis at dersom Tsipras faktisk ser på plasseringen av fondet med 50 milliarder euro i Aten, og ikke i Luxemburg som en seier, er størrelsen på hans nederlag klart.
Kreditorene foreslo i utgangspunktet at pengene skulle samles i et fond i Luxemburg, men etter forhandlingene natt til mandag, er det klart at de nå skal samles i Aten. Malkoutzis skriver også at tiden vil vise hvem dette har vært en seier for, og at måten det har blitt forhandlet frem en avtale på har vært skitten.
Nasjonalforsamlingen må vedta avtalen
Selv om eurolederne har kommet frem til en avtale, vil ikke en endelig avtale om et låneprogram være på plass før om flere uker.
Innen 15. juli skal den greske nasjonalforsamlingen vedta avtalen, i tillegg til en ny lovpakke. 15. juli skal avtalen også godkjennes av kreditorene i Den europeiske sentralbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen.
Deretter avholdes et nytt møte mellom finansministrene i eurosonen. Mellom 15. og 17. juli skal eurosonenes nasjonalforsamlinger behandle denne avtalen, og dersom den godkjennes i nasjonalforsamlingene, vil eurogruppen starte formelle forhandlinger om et gresk låneprogram i slutten av uken.