Sjeføkonom om USAs krisekutt: – Dette var dagen da renter døde

Verdens sentralbanker har forsøkt å svare på virussjokket som lammer verdensøkonomien med rentekutt. Søndag kveld norsk tid tok USA frem bazookaen.

BEGRAVER RENTEN: Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror verdens renter skal ned - og bli der.

Krister Sørbø
 • John Thomas Aarø
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Det blir ikke mer renter nå. Dette var dagen da renter døde, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24.

Sjeføkonomen har nettopp sett sentralbanken i verdens største økonomi, USA, regelrett barbere styringsrenten til nær null prosent. Det ekstraordinære kuttet tilsvarer fire «normale» rentekutt.

Andreassen viser til at en lang rekke sentralbanker, deriblant Norges Bank, nylig har gjort dype kutt i styringsrentene som følge av at coronaviruset har lammet store deler av den økonomiske aktiviteten i verden.

Årsaken til at sjeføkonomen i Eika nå melder rentens undergang, er følgende:

– Det er vanskelig å se at dette ikke vedvarer langt inn i neste år. Er man maksimalt optimist er det fortsatt vanskelig å se at man får rullet ut millioner av velprøvde, godkjente vaksiner i alle land før til slutten av neste år. Dette er ikke slutt, og det vil ikke være behov for å heve rentene i Nordøst-Asia, Europa eller USA i løpet av neste år – og man klarer ikke å se lenger, sier han.

Han viser også til at verdens styringsrenter er på historisk lave nivåer - 12 år etter at sentralbankene massekuttet sine renter for å svare på finanskrisen.

Andreassen er kjent for å være på den pessimistiske siden i den makroøkonomiske debatten.

– Vil berge børsene

Han beskriver dagens pengepolitiske grep fra Federal Reserve (Fed), som USAs sentralbank heter, som klokt.

I tillegg varslet sentralbanken en ny krisepakke, som blant annet består av en ny runde med såkalte kvantitative lettelser, som i praksis betyr kjøp av ulike typer obligasjoner.

– Dette vil berge børsene, kredittmarkedene og bankene. Det vil gjøre at den finansielle sektorene ikke gir mer byrde til BNP (verdiskapningen, journ.anm.) og sysselsettingen, men jeg tror ikke at det vil løfte BNP.

Les også

Federal Reserve kutter renten til null prosent

Spår skred av kutt

Nye kutt fra Fed har vært priset inn i markedet etter at sentralbanken for i underkant av to uker siden også kuttet renten. Også den gangen var det utenfor et ordinært rentemøte og mer enn det som er normalt.

– Nå er det alle mann til pumpene, der myndighetene gjør sitt, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

Han tror vi fremover må forvente at det blir varslet rentekutt fra sentralbanker til alle tider.

– De siste ukene har det kommet en helt ny dramatikk inn i det hele. Du skal ikke langt tilbake før Fed sa at de så an situasjonen. Så har markedene fått en knekk og oljeprisen kollapset. Og alt skjedde på kort tid, sier seniorøkonomen.

Uken som gikk falt verdens børser hardt i kjølvannet av virusuroen, samtidig som oljeprisen kollapset på grunn av en priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland.

– De har kastet seg rundt, og gitt situasjonen vi har nå vi regne med at det kommer flere meldinger ut av lufta. Men vi er langt utenfor allfarvei, så det er ikke noe som er sikkert, sier han.

SPÅR KUTTSKRED: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

Cicilie Andersen

Tror Norges Bank følger etter

Andreassen i Eika tror dagens monsterkutt i USA vil gjøre at sentralbanker i andre land vil følge etter – også i Norge.

Og selv om Andreassen mener at renten er død, har Norges Bank rente igjen. I forrige kuttet sentralbanken renten fra 1,5 til 1 prosent.

Sjeføkonomen tviler imidlertid på at sentralbanksjef Øystein Olsen vil ta like hardt i som sin amerikanske kollega, Jerome Powell.

– Jeg tror Norges Bank slipper den gradvis nedover, jeg. En kvarting her (et kutt på 0,25 prosentpoeng, journ.anm.), en kvarting der. Plutselig er vi i null.

Han sier ingen grunn til at vi fremover skal ha høyere rente i Norge.

– Vi er i en helt ny æra for norsk økonomi. Oljealderen er over, og nå får vi plutselig et sykdomsforløp som gjør at folk sparer masse. Vi tar en vekstpause, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Federal Reserve
 3. Coronaviruset
 4. USA
 5. Norges Bank
 6. Jerome Powell

Flere artikler

 1. Monsterkutt fra Fed: – Alle mann til pumpene

 2. Renterådet: Tror dyp nedtur gir rekordlav rente i flere år

 3. Renterådet tror vaksinen kan fremskynde rentehopp: – Blir avgjørende

 4. Annonsørinnhold

 5. Renterådet mener norsk økonomi er flere år unna en normalsituasjon: – Vi er fortsatt i en unntakstilstand

 6. Islands sentralbank setter ned styringsrenten ned 0,5 prosentpoeng