IMF advarer mot Brexit:
– Kan ikke se noe positivt med utmelding

Sjefen for Det internasjonale pengefondet advarer britene mot å trekke seg ut av EU. Det samme gjør den britiske sentralbanksjefen, som frykter økonomisk tilbakegang.

ADVARER BRITENE: Sjef for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, ser bare negative konsekvenser for britene dersom de melder seg ut av EU.
 • Geir Molnes
Publisert:

23. juni skal britene gå til stemmeurnene for stemme over landets fremtid i Europa. Spørsmålet er om Storbritannia skal melde seg ut av EU eller ikke. Flere har advart britene mot å gå ut av unionen, blant annet fordi det kan ramme landets handel med EU – Storbritannias største handelspartner.

Christine Lagarde, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), er også blant dem som råder Storbritannia til å holde seg i EU.

– IMF kan ikke se noe positivt ved en stemme for at Storbritannia skal forlate EU, sier Lagarde ifølge CNBC.

Hun forteller samtidig at dersom britene forlater EU vil det kunne føre til et brått fall i investeringer for landet.

– Det kan føre til en forlenget periode med høynet usikkerhet, sa Lagarde, under et besøk hos Storbritannias finansminister George Osborne.

– Ikke politisk innspill

Lagardes uttalelser sammenfalt med fremleggelsen av en IMF-rapport som analyserer tilstanden for den britiske økonomien. IMF-sjefen gjorde det klart at organisasjonens syn på en mulig Brexit ikke dreier seg om politisk motiverte meninger, men baserer seg på analyser fra en rekke økonomer ved IMF, og at hun ikke har hørt et eneste synspunkt fra dem som mener at en Brexit vil være bra for landet.

Les også

Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

Hun mener at det vil koste britene dyrt både på lang og kort sikt, dersom de forlater EU.

– Resultatet kan variere fra dårlig til veldig dårlig, uttalte hun.

Hun fortalte også at IMF vil komme med en ny rapport om konsekvensene for en Brexit 16. juni, en knapp uke før britene går til urnene for å stemme.

Frykter for bøndene og bilindustrien

Samferdselsminister Patrick McLoughlin mener en Brexit kan få dramatiske konsekvenser for landets bønder og bilindustri. Han frykter begge kan forsvinne fra Storbritannia grunnet det økonomiske sjokket han mener en Brexit vil medføre, og trekker en parallell til landets en gang store kullindustri:

– Da jeg var ung tenkte folk at gruvedriften aldri ville slutte. Nå hører jeg at «Brexiterne» sier det samme om bilindustrien og landbruket. På samme måte som at de underutdannede og fattige led under Labour-partiets resesjon etter 2008, vil de også være de første til å føle smerten av at landet forlater EU, sier McLoughlin til The Guardian.

At det er de fattige og underutdannede som vil tape mest på en Brexit er imidlertid tidligere Arbeids- og pensjonsminister Duncan Smith totalt uenig i. Han mener EU bidrar til sosial urettferdighet, og hevder at britenes medlemskap i unionen fører til høyere levekostnader, og lavere lønninger. Smith har vært blant de viktigste stemmene som støtter utmelding i Brexit-debatten.

Sentralbanken advarer mot resesjon

Bank of England, Storbritannias sentralbank, frykter også alvorlige følger for landet dersom de melder seg ut av unionen.

– En stemme for å forlate EU kan få økonomiske effekter. Både for vekslingskursen, for etterspørselen og for økonomiens tilbudspotensial, sier sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England, til The Guardian.

Han mener en utmelding kan føre til en teknisk resesjon for landets økonomi, definert som to sammenhengende kvartaler med økonomisk tilbakegang. Carney omtaler valget som «den mest umiddelbare og signifikante» risikofaktoren for landets økonomiske fremtid. Ifølge sentralbanken kan en utmelding få følgende konsekvenser:

 • En svekkelse av pundet, «muligens en sterk svekkelse»
 • Føre til at husholdninger og næringslivet utsetter å bruke penger
 • Øke arbeidsledigheten
 • Ramme den økonomiske veksten
 • Øke inflasjonen

Han får støtte av økonom Howard Archer hos IHS Global Insight:
– Implikasjonen er at en britisk resesjon vil være en veldig reell trussel, sier han til The Guardian.

Dødt løp

De seneste meningsmålingene viser at det er en delt befolkning som går til valgurnene om litt over en måned. En samling av målingene foretatt av Financial Times viser at 43 prosent støtter utmelding, men 46 prosent ønsker å bli værende i EU. The Telegraph, som åpenbart vekter målingene annerledes, viser imidlertid et helt dødt løp med 50 prosent på hver side.

Siden februar 2015 har det blitt stadig flere tilhengere av utmelding. Flere av de aller seneste målingene viser også flertall for Brexit. Bookmakerne er imidlertid fortsatt skeptiske. Samtlige av de største spillselskapene opererer med høyere odds (lavere sannsynlighet) for utmelding enn for at britene skal bli værende i unionen.

Les også

Trump støtter «Brexit»

Les også

Britisk minister frykter ny EU-avtale vil ta årevis

Les også

Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Storbritannia
 2. Økonomi
 3. IMF
 4. EU

Flere artikler

 1. Finansminister med ny «brexit»-advarsel

 2. IMF advarer mot resesjon i Storbritannia

 3. Sjeføkonom: – Markedene er på tå hev

 4. Analytikere: Brexit vil skape bank-flukt fra London

 5. Kalte EU «ondskapens imperium» – nå kjemper han for å unngå brexit