Kun ti uker igjen til folkeavstemningen: Dødt løp for Brexit

Obama, IMF og en hær av økonomer trygler Storbritannia om å bli i EU - likevel er det helt jevnt i meningsmålingene.

HARDNER TIL: Det er bare ti uker igjen til britene skal stemme over om de vil forbli i EU eller ikke. Eieren av denne jakken har åpenbart bestemt seg allerede.

Foto: Frank Augstein Ap
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Det nærmer seg oppløpet i det som kommer til å bli sommerens politiske block buster:

Vil Storbritannia melde seg ut av EU?

Per dags dato er det ifølge meningsmålingene nesten umulig å forutse om det går mot en såkalt Brexit.

I siste måling leder forbli-siden med ett fattig prosentpoeng, 43 prosent mot 42 prosent. I september i fjor ledet forbli-siden over dem som ville ut av EU med hele 19 prosentpoeng. Den ledelsen har totalt fordampet, muligens på grunn av et høytrykk fra Seychellene.

– David Camerons befatning med Panama Papers var vel ikke akkurat det han trengte ti uker før folkeavstemningen, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

TROR PÅ «STAY»: Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Foto: Thomas Winje Øijord/ NTB scanpix

Cameron måtte i forrige uke legge frem skatteopplysningene sine.

Der kom det frem at statsministeren hadde tjent rundt 300.000 kroner på penger som hadde stått i fond på Seychellene, riktignok før han tiltrådte sitt embete i 2010.

Står i kø for å advare

På mandag gikk det internasjonale pengefondet IMF ut og advarte Storbritannia mot å forlate EU.

Torsdag advarte Verdensbanken og så kom USAs president Barack Obama på banen og sa at han «som en venn» vil anbefale Storbritannia å bli.

Trolig mener nok Obama også som USAs president, og ikke bare som venn av Storbritannia, at Brexit er en særdeles dårlig idé.

Det har tidligere kommet kraftige signaler fra Washington om at USA ser alvorlig på de mener vil bli et slag mot et allerede svekket EU.

– Storbritannia er en stormakt i EU, både forsvarspolitisk og som handelspartner. Det vil være et gedigent prestisjetap for unionen å miste Storbritannia og det skaper stor uvisshet ettersom veien frem til en ny avtale vil være lang, sier Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg.

Hello? Goodbye?: Statsminister David Cameron har nok å tenke på om dagen. I tillegg kjemper han en innbitt kamp for å sikre at Storbritannia forblir i EU. Her fra et møte i Brussel i februar.

Foto: Yves Herman Reuters

Brexit kan legge press på Norge

Bratberg mener at en lang forhandlingsrunde med Storbritannia om hvordan landet skal knytte seg til EU ved en eventuell exit kan være negativt for Norge.

TROR OGSÅ PÅ «STAY»: Storbritannia-ekspert og førstelektor Øivind Bratberg.

Foto:

– Det er helt klart at vår EØS-tilknytning kan komme under stort press dersom det dukker opp en part ved bordet som stiller mye større krav til EU og gjør seg vanskeligere enn oss, sier Bratberg som likevel tror det er lav sjanse for at britene er lystne på en EØS-løsning à la Norge.

– Den norske løsningen blir ofte brukt som et skremmebilde på hvor galt det kan gå. Vi sitter ikke der beslutningene tas og må betale penger til EU, det er mange indre logiske motsetninger som man kan leve med i Norge, men ikke i Storbritannia, sier Bratberg.

Vil få en dårligere EU-avtale

De økonomiske konsekvensene hersker det imidlertid liten tvil om. I en

spørreundersøkelse foretatt av Financial Times svarte 100 av 100 britiske økonomer at en Brexit ville være skadelig for veksten i den britiske økonomien. Hvor stor skaden blir er det imidlertid uvisshet om.

– Jeg har sagt mange ganger at jeg tror ikke konsekvensene blir så dramatiske som det debatten kan gi inntrykk av. Det som imidlertid er åpenbart er at de har en perfekt frihandelsavtale med EU nå, og den kan bare bli dårligere av en Brexit. Det er jo ikke optimalt når EU er din desidert viktigste handelspartner, sier Magnussen i DNB.

SNAKKES: Her er en representant for de 42 prosentene av britene som vil melde landet ut av EU. En stor andel er småbedriftseiere som føler at det de får igjen for EU-medlemskapet er ekstra byråkrati.

Foto: Niklas Hallén Afp

Tror ikke Storbritannia tar en Nora

Fasiten på hvordan det hele går kommer altså torsdag den 23. juni. Men selv om det er jevnt på oppløpet tror hverken Magnussen eller Bratberg at Storbritannia pakker kofferten og forlater EU.

– Jeg tror begrunnelsen blir at britene vet hva de har, men ikke hva de får. Det kommer

likevel til å bli veldig mye mer spennende enn jeg hadde sett for meg, sier Magnussen.

– Til syvende og sist så tror jeg de forblir i EU, men vi skal gjennom mye huskestue frem til det. Det er dessuten betimelig å minne om folkeavstemningen i Skottland i fjor og hvor ekstremt dramatisk det ble helt på slutten, sier Bratberg.

Som avslutning kan det være greit å minnes en kjent avisoverskrift i en britisk avis på 1930-tallet: «Fog in the channel; Continent cut off».

Les også

England-ferien har blitt ti prosent billigere på tre mnd.

Les også

Turbulent vår i vente

Les også

Tusk: EU knaker i sammenføyningene

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. EU

Flere artikler

  1. Industriforbund: «Brexit» kan koste 100 milliarder pund

  2. Eksperter: EU-bråket vil fortsette for Cameron

  3. Cameron får lite EU-drahjelp fra Labour-leder

  4. Annonsørinnhold

  5. IMF advarer mot Brexit

  6. Ulltveit-Moe om «brexit»-vinden: – Det er veldig farlig