Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt

Myndighetene har ikke råd til å holde bensinprisen like lav lenger, men prisene er fortsatt lave i internasjonal sammenheng. 

BILLIGST I VERDEN: Selv om bensinprisen i Venezuela øker, er den fortsatt veldig lav.

Foto: Fernando Llano AP
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

– For én amerikansk dollar kan du kjøpe nok bensin på en venezuelansk bensinstasjon til å ta en SUV 260 ganger rundt jordkloden, sier Aslak Orre, seniorforsker ved Chr. Michelsen Institutt.

– Dette er rett og slett gi-bort-bensin.

Eksempelet er likevel ikke reelt, presiserer Orre. I virkeligheten er det stor mangel på bensin og lange køer ved bensinstasjonene.

Venezuela er et oljeproduserende land, men må importere all bensin som selges i landet, ifølge Orre.

– Det betyr at de må bruke mye av dollarene de tjener på salg av råolje på å kjøpe bensin fra leverandører i andre land, sier Orre.

Les også

Oljeanalytiker om «tikkende bombe» og sanksjoner: – Vil kunne gi tilbudssjokk

Vil kutte subsidier

Tirsdag sa president Nicolás Maduro i en TV-sendt tale at han vil kutte subsidiene til bensin, noe som vil øke bensinprisene i landet. Venezuela har lenge hatt verdens laveste bensinpris.

Grepet er et forsøk på å stoppe utnyttingen av landets lave bensinpriser.

– Bensin må bli solgt til en internasjonal pris for å stoppe smugling til Colombia og Karibien, sa Maduro i TV-talen.

Fredag var det lange køer utenfor butikker og bensinstasjoner i Venezuela, etter bekymringer for at pengepolitiske grep på kort tid kan øke prisene i landet voldsomt.

Det er svært lukrativt å kjøpe bensin i Venezuela og selge den videre til flere hundre ganger prisen i andre land, ifølge Aslak Orre ved Chr. Michelsen Institutt.

Han mener smuglingen er problematisk på flere måter.

– Subsidiene skal være for å tilgodese de fattige delene av befolkningen, men subsidieringen er ekstremt lite treffsikker, sier Orre.

– I realiteten subsidierer staten offiserer i militæret og andre opportunister i smuglervirksomheten.

KØER: Fredag var det ifølge Reuters lange køer for å sikre seg både matvarer og bensin før Maduros pengepolitiske grep trer i kraft mandag.

Foto: Marco Bello Reuters

Les også: Venezuela fjerner nuller på nye pengesedler

KOSTER: Selv om det har vært viktig for myndighetene å holde bensinprisen nede, har ikke myndighetene lenger råd, mener Aslak Orre ved Chr. Michelsen Institutt.

Foto: Chr. Michelsen Institutt

Noen skal subsidieres

For å unngå at subsidiene gagner bensinsmuglere vil myndighetene innføre et system for å ha oversikt over hvem som får dem.

President Maduro sa i TV-talen at regjeringen vil direkte subsidiere de som har et «carnet de la patria», et «fedrelandskort». De må også registrere kjøretøyet sitt i en oversikt hos myndighetene.

– Da kan de «styre» subsidiene politisk og samtidig få verdifull informasjon om folks forbruk, sier Orre.

De som ikke har et slikt kort må betale full pris for bensinen, forklarer Orre.

Har ikke råd

Venezuela har lenge vært i økonomisk krise. De har en enorm inflasjon og klarer ikke betale tilbake internasjonal gjeld.

Les på E24+

De villeste valutaene i verden

– Det at de vil minske subsidieringen til bensin er et av mange uttrykk for at landet er fullstendig skakkjørt økonomisk og at både statsoljeselskapet og myndighetene skylder penger i alle retninger, sier Orre.

– De har rett og slett ikke penger til å subsidiere oljeprisen.

Bensinprisen har lenge vært lav, på tross av hyperinflasjon. Det internasjonale pengefondet har beregnet at inflasjonen kommer til å nå 1.000.000 prosent i år.

– Det som er så spesielt er at de har hatt den samme nominelle bensinprisen lenge, samtidig som de har hatt en enorm inflasjon. Den reelle prisen har altså blitt nesten ingen ting, ifølge Orre.

Med kuttet i subsidieringen vil prisen på 91 oktan-bensin stige fra 0,07 bolivar til 1 bolivar. Prisen på 95 oktan vil stige fra 0,097 til 6 bolivar, ifølge Dagens Nyheter.

– Bensinprisen har lenge vært en hellig ku for Chavista-regimet og de ville ikke røre den. Men de blir tvunget til å heve prisen fordi de ikke har penger til å kjøpe så mye bensin, sier Orre.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

  2. IMF: Her vil prisene vokse med 1,37 mill. prosent

  3. – Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

  4. Andre bensinprisrekord på én uke

  5. Betalt innhold

    Bensinrekorder i Norge: Slik er bensinprisene verden rundt