WTO venter global handelsopptur i to år, men frykter økt proteksjonisme

Til tross for Trump og brexit venter WTO en solid handelsvekst i år og til neste år. Men handelsorganisasjonen advarer mot uforutsigbar handelspolitikk.

ØKT HANDEL: Verdenshandelen vil ta seg opp etter et svakt 2016, tror WTO. Her er lastes containere ombord i et skip i Hamburg i Tyskland.
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Verdens handelsorganisasjon (WTO) venter at den globale handelen vil ta seg opp i år og neste år, etter et svakt 2016. Dette forutsetter at den globale økonomien henter seg inn som ventet, og at ikke verdens myndigheter stikker kjepper i hjulene for utviklingen.

Det skriver organisasjonen i en fersk rapport onsdag. WTO tror at den globale handelen vil øke med 2,4 prosent i 2017, men et ustabilt politisk klima gjør at estimatene er noe usikre.

«En dyp usikkerhet knyttet til kortsiktig økonomisk og politisk utvikling øker risikoen for at estimatet kan bli feil. Estimatet ligger i et intervall mellom 1,8 og 3,6 prosent», skriver WTO-økonomene i rapporten.

Stor økonomisk og politisk usikkerhet

I 2018 spår WTO en global handelsvekst på mellom 2,1 og 4 prosent. Til sammenligning var handelsveksten i 2016 på svake 1,3 prosent. Det skyldes blant annet en dempet vekst i fremvoksende økonomier, svak investeringsutvikling i USA, og Kinas overgang mot en mer tjenestebasert økonomi.

Les også

Trump: USA er ikke bundet av WTO

Storbritannias brexit og valget av Donald Trump som president i USA har fått mange til å frykte at verden går mot mer proteksjonistiske tider, som kan bidra til å dempe den globale handelen. Dette bekymrer også WTO.

«Den uforutsigbare retningen for den globale økonomien på kort sikt, og mangelen på klarhet om regjeringers handlinger når det gjelder økonomisk politikk og handelspolitikk, øker risikoen for at handelsaktiviteten kan dempes», heter det i rapporten.

FRYKTER PROTEKSJONISME: Direktør Roberto Azevedo i Verdens handelsorganisasjon (WTO) møtte Storbritannias handelsminister Liam Fox i september 2016. Direktøren frykter politisk uro og økt proteksjonisme kan ramme global handel fremover.

WTO trekker frem økende inflasjon, som i sin tur kan føre til høyere renter, samt strammere økonomisk politikk og tiltak for å motvirke handel, som viktige risikofaktorer de neste to årene.

Mener svakere handel vil føre til dempet økonomisk vekst

– Den svake internasjonale handelsveksten over de siste årene kommer hovedsakelig som følge av en vedvarende svakhet i den globale økonomien. Handel kan bidra til styrket global vekst, dersom bevegelsen av varer og tjenester på tvers av landegrensene kan fortsette uhemmet, sier WTO-direktør Roberto Azevêdo i en uttalelse.

– Men hvis politikere forsøker seg på tiltak mot jobbtap i egne land, med sterke importrestriksjoner, kan ikke handel hjelpe på veksten, og den kan til og med være med på å svekke veksten, sier direktøren.

Les også

EUs krav til britene: Først brexit, så forhandlinger

Han anerkjenner at handel kan ha enkelte uheldige konsekvenser for enkelte, men advarer mot å overdrive denne effekten, og mot å undervurdere fordelene av handel med tanke på økonomisk vekst, utvikling og jobbvekst.

Direktøren viser til at det er innovasjon, automatisering og nye teknologier som er årsaken til 80 prosent av nedgangen i antall industrijobber.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. WTO
 2. Brexit
 3. Donald Trump
 4. Kina
 5. USA
 6. Storbritannia

Flere artikler

 1. Ny rapport: Verdenshandelen rammet av politisk usikkerhet

 2. IMF: Det lysner for veksten

 3. Risikofrykt blant investorer skaper uro for IMF

 4. Betalt innhold

  Dette mener Höegh vil <br>påvirke shippingåret 2017

 5. IMF kutter globale vekstanslag