Trump må legge frem skattemeldinger

Donald Trump tapte saken mot statsadvokaten i New York, og er nå beordret til å legge frem skattemeldingen for de siste åtte årene.

TAPTE: Trump må nå fremlegge ligningen for de siste åtte årene. Her fotografert i forrige uke.

JIM WATSON / AFP
 • VG
Publisert:,

Det melder New York Times.

Trump har tidligere argumentert med at en sittende president har immunitet med hensyn til strafferettslige etterforskninger.

Dette har nå dommer Victor Marrero avvist, og dagens kjennelse innebærer at påtalemyndigheten kan stevne Trump for å få tilgang til presidentens private og forretningsmessige selvangivelser fra de siste åtte årene.

Trumps advokater har allerede sendt inn en anke på avgjørelsen.

Bloomberg melder like etter 16.30 norsk tid mandag at ankedomstolen har innvilget Trump en utsettelse på å stoppe stevningen, noe som dermed betyr at dommerens avgjørelsen ennå ikke vil tre i kraft.

Mandag ettermiddag norsk tid raser Trump selv på Twitter over rettsavgjørelsen, og skriver at «noe lignende aldri har skjedd med en president tidligere - ikke i nærheten»:

I den 75 sider lange beslutningen kaller statsadvokaten Trumps argumenter «motstridende til landets regjeringsstruktur og konstitusjonelle verdier».

Videre skriver han at presidenter, deres familier og virksomheter ikke er hevet over loven.

Det var i begynnelsen av september at det ble kjent at Trump gikk til søksmål mot statsadvokat Cyrus Vance i New York, samt at regnskapsfirmaet Mazars USA, for å hindre at skattemeldingene hans skulle bli utlevert til den lokale påtalemyndigheten.

Trumps advokat Jay Sekulow, argumenterte da med at «betydelige konstitusjonelle spørsmål» sto på spill.

Les også: Slik har Trump endret forklaring om pornostjerne-betaling

Bekreftet «hysjpenger»

Den opprinnelige stevningen fra statsadvokaten skal ha kommet i august, kort tid etter at det ble åpnet etterforskning av om presidenten og hans familiebedrift kan ha hatt en rolle i utbetalingene til Stormy Daniels tett på presidentvalget i 2016.

Trump har hele tiden benektet å ha hatt en affære med Daniels.

Hun fikk imidlertid utbetalt 130.000 dollar av Trumps daværende advokat Michael Cohen foran presidentvalget i 2016. Det hevder hun var betaling for å få henne til å holde tett om saken.

Cohen har tidligere erkjent overfor spesialetterforsker Robert Mueller at han betalte hysjpenger til Daniels og en tidligere Playboy-modell, Karen McDougal, for å påvirke presidentvalget i 2016:

Lang strid

Demokratene har i en årrekke krevd å få utlevert Trumps skattemeldinger. Under valgkampen i 2016 sa Trump at han ville offentliggjøre dokumentene, men dette har ikke skjedd.

Senest i april leverte budsjettkomiteen i Representantenes hus et formelt krav om å få utlevert skatteinformasjonen til presidenten.

Med bakgrunn i mulige brudd på personvernloven avviste finansminister Steven Mnuchin kravet, og gjorde det klart at informasjonen ikke kom til å bli utlevert.

Her kan du lese mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Trump
 3. Donald Trump
 4. Donald trump
 5. Michael Cohen
 6. Det hvite hus
 7. New York Times
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Amerikansk høyesterett: Trump må utlevere selvangivelser

 2. Amerikansk høyesterett: Trump må utlevere selvangivelser

 3. Domstol avviser Trumps skattemelding-anke

 4. Annonsørinnhold

 5. Har startet prosessen med å trekke USA fra Parisavtalen

 6. Sint Trump etter millionforlik med delstaten New York