Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

Det britiske parlamentet har vedtatt forslaget om å utsette avstemningen om brexitavtale med 322 mot 306 stemmer. Kanskje litt negativt for pundet, spår økonom.

Storbritannias statsminister, Boris Johnson, i det britiske parlamentet lørdag.
Britene ut av EU
  • Eivind Bøe
  • NTB
  • Martin Hagh Høgseth
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Jeg vil fortsette å gjøre alt jeg kan for å få brexit gjennomført 31. oktober, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson etter at vedtaket hadde gått gjennom.

Det blir ingen avstemning om brexitavtalen lørdag, slik det var ventet.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets sier dagens vedtak betyr at selve avstemningen om avtalen har blitt utsatt, sannsynligvis til tirsdag.

– Situasjonen er ikke så mye endret etter i dag. De vi ha all lovtekst på plass før en endelig avstemning, sier Magnussen til E24.

Utsettelsen innebærer at brexit-forslaget ikke kan vedtas før avtalen er gjort til britisk lov, slik at man skal være sikker på at Storbritannia ikke går ut av EU uten en avtale.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Pundet kan svekkes litt

Magnussen tror ikke pundet får noen store utslag som følge av dagens vedtak, men at det kan svekkes litt, når markedet åpner etter å ha vært stengt for helgen.

– Det er vanskelig å si noe om markedsreaksjonen ettersom de i dag bestemte at voteringen blir utsatt et par dager. Det er kanskje litt negativt for pundet, da Johnson ble stemt ned og fikk en votering mot seg, sier Magnussen.

Boris Johnson må nå også be EU om ny utsettelse av brexit.

Det er fordi Parlamentet tidligere har vedtatt en lov som sier at hvis ingen utmeldingsavtale er godkjent av de folkevalgte innen lørdag 19. oktober, må statsministeren skrive et brev til EU der han ber om en ny forlengelse av forhandlingsperioden.

Johnson sa imidlertid etter avstemningen at han ikke vil forhandle med EU om en utsettelse, og at loven ikke krever det av ham.

Men han gjorde det klart at han vil legge frem brexit-forslaget igjen neste uke og fortsatt gjøre alt han kan for at Storbritannia forlater EU 31. oktober.

Stor spenning

Labours leder Jeremy Corbyn uttrykte forferdelse over at Johnson i sitt innlegg sa han ikke ville forhandle med EU om en utsettelse. Han frykter at Johnson med det tilkjennegir at han ikke vil be om en utsettelse, noe som ville være lovbrudd.

– Jeg inviterer ham til å tenke seg nøye om, sier Corbyn.

OIiver Letwin, det tidligere tory-medlemmet som la frem utsettelsesforslaget, sier han er fornøyd med resultatet, og at han er sikker på at Johnson vil opptre i henhold til loven og be om en utsettelse.

EU og Storbritannia kom til enighet om en avtale rundt brexit torsdag, og det har i etterkant vært knyttet stor spenning til hva som ville skje på lørdagens møte i det britiske parlamentet.

Møter på en lørdag er ikke vanlig kost i det britiske parlamentet. Faktisk er lørdagens møte bare femte gang det britiske Underhuset har møttes på en lørdag, ifølge det britiske parlamentet.

Sist gang var i 3. april 1982 i forbindelse med at Falklandskrigen mellom Argentina og Storbritannia brøt ut.

Også det britiske Overhuset var på plass lørdag, heller ikke der har det vært et lørdagsmøte siden 1982.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Britene ut av EU

Flere artikler

  1. Nytt forslag kan utsette avstemning og utmelding

  2. Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

  3. Underhuset stemte for brexitlov, som ventet

  4. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

  5. Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»