JP Morgan lanserer indeks som måler Trump-tweetenes effekt på markedet

USAs president Donald Trump tvitrer stadig mer, og det beveger rentemarkedet. Nå har storbanken utviklet «Volfefe-indeksen» som måler hvordan Trumps Twitter-aktivitet påvirket svingninger i amerikanske statsrenter.

Foto: Nicholas Kamm AFP
  • André Haugen
Publisert:

Indeksen er oppkalt etter Trump mystiske Twitter-melding, da han skrev «Despite the constant negative press covfefe» en sen mainatt i 2017. Volfefe er altså en sammenslåing av «volatilitet» og «covfefe».

Ifølge JP Morgan måler den statistisk signifikante bevegelser i rentene på to- og femårige amerikanske statsobligasjoner når Trump skriver et innlegg på Twitter, skriver CNBC.

Les også

Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?

– Dette gir mening ettersom mange av presidentens Twitter-meldinger har fokusert på Federal Reserve, og ettersom handelsspenning først og fremst påvirker økonomien på kort sikt, og dermed Feds reaksjon på slike utviklinger, skriver forfatterne i den første rapporten som er produsert ved hjelp av Volfefe-indeksen.

Kraftig vekst siste måned

Meldingene fra Trump som oftest beveger markedet handler om handel og pengepolitikk.

Nøkkelordene inkluderer «Kina», «milliard» og «produkter».

Ifølge analytikerne har det vært en kraftig vekst i Twitter-meldinger fra Trump som har beveget markedet den siste måneden.

Siden valget i 2016 har den amerikanske presidenten tvitret over ti ganger hver dag til rundt 64 millioner følgere. Det er omkring 14.000 totalt i perioden, og over 10.000 av disse kom etter at Trump tok over som president.

Les også

Seniorøkonom: – Vanskelig å se at handelskrigen er over med det første

Av over 4.000 Twitter-meldinger som kom innenfor Wall Streets åpningstid, var det bare 146 som beveget markedet, skriver CNBC.

De fleste av meldingene kommer tidlig på formiddagen, fra rundt klokken 12.00 til 14.00.

Negativ avkastning på aktive dager

Det er også mer vanlig at Donald Trump tvitrer klokken 03.00 enn klokken 15.00. Det kan være en ulempe for rentemarkedet på grunn av mindre handel på natten, ifølge kanalen.

JP Morgan er ikke alene i å forsøke å regne seg frem til hvordan presidentens Twitter-aktivitet påvirker markeder.

Analytikere fra Bank of America Merril Lynch publiserte sist uke et notat der de konkluderte med at dager da Trump er relativt aktiv på Twitter gir en negativ avkastning på ni basispunkter i snitt, ifølge Bloomberg.

Dager han er mindre aktiv gir i gjennomsnitt en positiv avkastning på fem basispunkter.

På den andre siden har den brede Wall Street-indeksen steget over 35 prosent siden Trump gikk seirende ut av presidentvalget.

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Seniorøkonom: – Vanskelig å se at handelskrigen er over med det første

  2. Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?

  3. Betalt innhold

    Problemet innen olje er ikke at Bolton går, men at Trump blir

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump utsetter Kina-toll i to uker

  6. Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia