FINANSKRISEN: Spår nullvekst til 2010

Den kjente IMF-økonomen Olivier Blanchard tror det verste ligger foran oss.

SJEF FOR DÅRLIGE TIDER: Olivier Blanchard, sjeføkonom i IMF.
Publisert:

Sjeføkonomen i det internasjonale pengefondet (IMF), Olivier Blanchard, tror den verdensomspennende finanskrisen skal bli verre i tiden som kommer.

- Vi har ennå ikke sett det verste, og det kommer til å gå lang tid før situasjonen normaliserer seg, sier Blanchard til den sveitsiske næringslivsavisen Finanz und Wirtschaft, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Grunnen skal være at finanskrisen nå for alvor er i ferd med å få ringvirkninger i realøkonomien.

- Det er en risiko for at makroøkonomiske indikatorer vil bli verre og verre, noe som vil lede til mer pessimisme og lavere forventninger til markedsutsiktene. Dette vil igjen aksellerere den avtakende etterspørselen, forklarer Blanchard.

Snur i 2010

Økonomen tror heller ikke at verdensøkonomien vil snu, og pilene peke oppover igjen, før tidligst 2010.

I 2009 anslår IMFs økonomer at veksten i industrialiserte land vil være negativ. Først mot slutten av året vil det bli en vekst i kvartalstallene i industrilandene, anslår det internasjonale pengefondet.

- Sysselsettingen vil vokse langsommere i de fleste land, og vil falle noen steder. I snitt vil ledigheten øke, sier Blanchard til Finanz und Wirtschaft.

Til tross for at verdensøkonomien i 2010 etter Blanchards anslag vil få positiv vekst igjen, vil det ta enda et år etter dette igjen, før situasjonen i finansmarkedene har normalisert seg.

- Gjør for lite

Situasjonen kunne vært betraktelig bedre, hadde det kommet kraftigere tiltak fra det offentlige verden over, tror Blanchard.

- Så langt har det ikke blitt gjort nok fra statlig side, sier økonomen. Han mener finanspolitikken kunne vært langt mer ekspansiv enn nå, både i USA og i Europa.

Også pengepolitikken kan bli betraktelig mer ekspansiv fremover, mener IMFs sjeføkonom:

- Sentralbankene bør kutte styringsrentene så nært til null som overhodet mulig, fastslår han.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om