Bloomberg: Kina innfører hevntoll – Wall Street og Oslo Børs faller

Kina svarer på USAs straffetoll med å innføre toll på amerikanske varer verdt 60 milliarder dollar.

TILSPISSET: Forholdet mellom USA og Kina har fått seg fått seg et kraftig skudd for baugen i forbindelse med de pågående samtalene mellom landene.
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
 • Sindre Hopland
Publisert:

Kina vil ifølge Bloomberg øke tariffene på amerikanske varer som følge av den pågående handelskrigen.

Straffetollen som settes i kraft den 1. juni rammer en del av varer verdt 60 milliarder dollar.

Bloomberg rapporterte først at den nye tollen var på varer verdt 60 milliarder dollar, men justerte senere dette til «del av en varegruppe verdt 60 milliarder».

Les også

Økonom om handelskrigen: Kan få kinesisk boligboble til å sprekke

Toll på 2.493 ulike varer settes opp til 25 prosent, skriver den kinesiske regjeringen på sine nettsider. Kina skal også ifølge Bloomberg slutte helt med import av jordbruksprodukter fra USA, noe som vil ramme amerikanske bønder hardt.

Både Wall Street, Oslo Børs og andre europeiske børser faller på nyhetene om ytterligere eskalering av handelskrigen. Slik så børsene ut klokken 15:

 • Dow-futures ned 1,95 prosent
 • S&P-futures ned 2,01 prosent
 • Nasdaq-futures ned 2,64 prosent
 • Oslo Børs ned 0,94 prosent
 • Shanghai-futures ned 1,21 prosent

Nyheten om hevntollen kom kun minutter etter at Trump gikk ut på Twitter og advarte Kinas president Xi Jinping om å ikke inngå en handelsavtale med USA.

– Dere hadde en god avtale, som nesten var ferdig, og så trakk dere, dere, smeller Trump løs på Twitter.

Les også: Trump: Toll bedre enn handelsavtale

Tilspisset

Kinas varslede straffetoll kom etter at USA fra fredag av økte tollen fra 10 til 25 prosent for kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar. Kina varslet etter dette mottiltak.

Straffetollen kom etter at USAs president helgen før varslet at de vurderte å på ny innføre straffetoll mot Kina, etter at kineserne skal ha trukket seg fra en rekke sentrale punkter i forhandlingene om en handelsavtale.

I say openly to President Xi & all of my many friends in China that China will be hurt very badly if you don’t make… https://t.co/ypNRT6wybN

Ifølge Reuters kommer USAs trussel etter at Kina ønsket å trekke seg fra nesten alle punktene landene til nå hadde kommet til enighet om. Kilder har omtalt avstanden mellom partene som stor.

Kinas krav har vært at USA må fjerne all ekstratoll, sette mål for kjøp av kinesiske varer som er i tråd med reell etterspørsel samt sikre at avtaleteksten er «balansert», slik at den sikrer «verdigheten» til begge nasjoner, ifølge Bloomberg.

Bryter våpenhvile

Økonomisk rådgiver for Donald Trump, Larry Kudlow, har uttalt til Fox News at begge land vil bli skadelidende i handelskrigen, men at opptrappingen er en risiko som er verdt å ta.

Les også

Norsk selskap etter Trumps tolltrusler: – Kina er viktig for oss

Opptrappingen av handelskrigen kom etter at USA og Kina fjernet straffetoll på en rekke varer i senhøst, mens de har forhandlet om en handelsavtale.

Samtalene skulle i utgangspunktet vare frem til 2. mars, men denne fristen har siden blitt utsatt en rekke ganger, noe som er begrunnet med lovende utsikter for å komme i havn med en avtale.

Punkter som patentrettigheter og tvunget overføring av kunnskap til kinesiske produksjonsbedrifter, har blitt beskrevet som spesielt vanskelige å komme i havn med.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Kina

Flere artikler

 1. USA gjør klar til tolløkning: Nå forbereder Kina mottiltak

 2. Kinas handelsoverskudd på 41,65 milliarder dollar – Trosser straffetoll og lave forventninger

 3. Økonom om handelskrigen: Kan få kinesisk boligboble til å sprekke

 4. Børsene i Asia faller kraftig etter tolltrussel

 5. Hever tollsatser mot Kina: – Forhandlingene går for sakte