VALGET I SVERIGE: Dyr valgkamp for «søta bror»

I dag farter svenskene til urnene. Hva det står på lappen de legger i, har politikerne brukt mye penger i markedsføring for å prøve å bestemme.

MYE PENGER: Har disse to rivalene brukt for å få valgseiren i dag.
Publisert:

Det ligger nå an til å bli et jevnt valg. De siste dagene har de rødgrønne knappet innpå og minsket Alliansens forsprang.

Mona Sählin gikk for kort tid siden ut og oppfordret de som har forhåndsstemt til å ombestemme seg og stemme en gang til. Det kunne være de hadde tatt avgjørelsen for tidlig, før salgsturneen var ferdig.

Stor regning

Regningen for reklame, plakater, flygeblad, rockekonserter og togturneer har totalt kommet opp i svimlende 300 millioner svenske kroner totalt, skriver Dagens Industri. De har hentet sine tall fra offentlige regnskap.

Tar du med fagbevegelsens og arbeidsgiveres innsats, kommer trolig regningen opp i en milliard svenske kroner totalt.

- Mer penger enn folk

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier markedsføringen nå er blitt mer sofistikert. Den kan derfor være mer effektiv.

- Økt markedsføring er et uttrykk for at de politiske partiene får færre folk. Når de ikke lenger har folk til å gå rundt og banke på dører og stille seg opp på torget, så kjøper de heller en avisannonse, sier Jenssen til E24.

Jenssen mener økt markedsføring kan bidra til å vri konkurransen mellom partiene.

- Det blir en fordel for de partiene som har mer penger enn folk. Tradisjonelt vil dette være en fordel for Moderaterna og en ulempe for Socialdemokraterna, mener Jenssen.

To blokker

Det er to blokker som står mot hverandre i det svenske riksdagsvalget. Alliansen, med Moderaternas Fredrik Reinfeldt, sitter i dag med regjeringsmakten. Foruten Moderaterna består det borgerlige alternativet av Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerna og Kristdemokraterna.

De rødgrønne ledes av Socialdemokraternas Mona Sählin og har med seg Vänsterpartiet og Miljöpartiet på laget. Mona Sählin ble valgt til leder for Socialdemokraterna i 2007, etter å ha holdt seg borte fra politikken noen år. I 1995 ble hun etterforsket for korrupsjon etter å ha benyttet statens kredittkort til privat bruk som arbeidsminister i 1990 til 1991. Etterforskningen påviste ikke noe lovbrudd.

Økt innsats

Det ligger altså an til å bli tidenes dyreste valgkamp. Ved forrige Riksdagsvalg, i 2006, brukte politikerne 200 millioner kroner til valgkamp. Nå kommer regningen på 270 millioner. Politikerne har altså økt innsatsen med 35 prosent, om du regner i rene utgifter, vel og merke.

Også Sverigedemokraterne, det innvandringsfiendtlige partiet som ligger an til å få en plass i Riksdagen, er tatt med i dette regnestykket, i tillegg til de sju partiene som allerede er inne.

Bare de tre siste ukene er 180 millioner svenske kroner gått med til reklame.

Les flere nyheter på E24

Publisert: