Stormaktenes handelskrig

Kina halverer tollsatsene på flere hundre amerikanske varer

Kinesiske myndigheter reduserer tollen på amerikanske varer verdt 75 milliarder dollar. Endringen trer i kraft fra 14.februar.

AVTALE: USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Japan i juni fjor.
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Tollsatsene på noen av varene vil bli kuttet fra ti prosent til fem prosent, og andre fra fem prosent til 2,5 prosent, skriver CNBC som siterer en uttalelse fra det kinesiske finansdepartementet.

Tollen vil bli kuttet på amerikanske varer til 75 milliarder dollar, som tilsvarer 690 milliarder kroner, skriver CNBC.

I uttalelsen heter det videre at endringen er gjort «for å fremme en sunn og stabil utvikling i handelen mellom de to landene».

Kinesiske myndigheter opplyste lørdag at de dropper tolløkningen på amerikanske varer som kan brukes til å bekjempe coronaviruset.

Aksjemarkedet reagerer positivt på nyheten, og torsdag morgen er det bred oppgang på Asia-børsene. Rundt klokken 6.30 er Shenzhen-børsen opp 2,42 prosent. Hang Seng i Hongkong stiger 2,84 prosent

Avtale

I handelskrigen har både USA og Kina innført tollsatser som utgjør milliarder på hverandres varer. I januar signerte imidlertid de to landene den første delen av handelsavtalen.

I den ble de enige om at Trump-administrasjonen skulle droppe tollendringene som skulle tre i kraft i desember i fjor, og kutte toll på 120 milliarder dollar til 7,5 prosent.

Samtidig har amerikanske myndigheter opplyst at de opprettholder toll på varer til en verdi av 250 milliarder på kinesiske varer foreløpig.

Myndighetene i Kina sier nå at de håper at de to landene kan overholde handelsavtalen som er inngått i et forsøk på å løfte økonomien.

Håper på ytterligere kutt

Onsdag sa USAs finansminister at han håper at fase 2-avtalen vil innebære ytterligere kutt i tollsatsene.

Hensikten med handelskrigen har vært å bedre USAs konkurransekraft i forhold til Kina, og dermed også den amerikanske økonomien.

I september i fjor innførte USA en toll på 15 prosent på kinesiske varer for 112 milliarder dollar, blant annet klær, sko og sportsartikler. Rundt to tredeler av forbrukervarene som USA importerer fra Kina ble rammet av tolløkningen.

Samtidig økte Kina tollen på amerikanske varer for 75 milliarder dollar som et mottrekk. Blant annet på biler og bildeler.

Oppgangen på Asia-børsene fortsetter
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Stormaktenes handelskrig
  2. Handelskrig
  3. Kina
  4. USA

Flere artikler

  1. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

  2. Kina bekrefter enighet om handelsavtale med USA

  3. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

  4. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger

  5. Trump: Artikkel om Kina-avtale er «helt feil»