Verdens første dollarbillionselskap

Det kinesiske oljegiganten PetroChina har blitt verdens største selskap, med en markedsverdi på over én billion amerikanske dollar.

Publisert:

Selskapet tredoblet sin verdi da det debuterte på Shanghai-børsen i dag. Prisen på aksjene da børsen åpnet i dag tidlig verdsatte selskapet til hele 1100 milliarder dollar -- nærmere seks billioner kroner.

Les også: Kan bli verdens største

Det gjør at PetroChina akkurat nå er verdens desidert største selskap, med en aksjeverdi som er mer enn dobbelt så høy som Exxon Mobil på andre plass. Det amerikanske selskapet har en markedsverdi på 480 milliarder dollar.

"For høy pris"

Analytikere hadde regnet med høye priser etter børsnoteringen, men ikke at de skulle skyte så høyt i været som de gjorde.

- Åpningsprisen er alt for høy, sier analytiker Wang Jing ved Orient Securities til avisen International Herald Tribune.

Den opprinnelige prisen på aksjene da de ble lagt ut for salg i forrige uke var 16,70 yuan (12,10 kroner). Fire milliarder aksjer ble solgt i Kinas største emisjon noen sinne, noe som gjorde at selskapet hentet inn 66,8 milliarder yuan (48,5 milliarder kroner).

Da børsen åpnet i dag kostet de samme aksjene 48,60 yuan (35,20 kroner).

Fortsatt statlig

Den generelle superveksten på børsene i Kina de siste årene er mye av årsaken til at PetroChina har steget så mye i verdi. Men analytiker Richard Lee ved Credit Suisse mener at selskapet er interessant også av andre årsaker.

- PetroChina er ett av få selskaper som fortsatt finner store oljeforekomster i verden, sier han til marketwatch.com.

PetroChina har vært børsnotert i Hongkong siden 2000, og aksjene handles også i New York. Aksjeverdien sank rundt seks prosent på Hongkong-børsen etter at selskapet debuterte i Shanghai i dag.

Alt om børs på Børs24

Den kinesiske staten eier fortsatt 86 prosent av aksjene i PetroChina.

Den enorme børsverdien til PetroChina gir et lite riktig bilde av hvor stort selskapet faktisk er. Inntektene til den kinesiske oljegiganten er ikke en gang nok til å komme på verdens topp-50-liste.

Boblefrykt

Den enormt store verdisettingen av selskapet tolkes derfor av mange i markedet som nok en indikasjon på at den kinesiske børsen er overopphetet.

De to børsene i Kina steg 130 prosent i fjor, og har økt verdien med ytterligere 110 prosent hittil i år.

Kjendisinvestor Warren Buffett er blant de mange som er bekymret. Hans selskap Berkshire Hathaway solgte aksjene i PetroChina tidligere i år, og Buffett kom samtidig med en klar advarsel:

- Det er lett å bli grepet med i aksjemarkedet når ting går veldig bra. Men vi i Berkshire kjøper aldri aksjer når prisene skyter i været.

Ubalansert

Mange av selskapene i Kina har nå en oppført markedsverdi på 40 til 50 ganger omsetningen, noe som er langt høyere enn hva som er vanlig i andre deler av verden.

Til sammenligning er Exxon Mobiles børsverdi kun 13 ganger så høy som den årlige omsetningen.

PetroChina hadde i fjor 20,5 milliarder fat olje og gass i reserver i fjor, sammenlignet med Exxon Mobiles 22,1 milliarder, ifølge Bloomberg.

Flere nyheter på E24.no

Publisert: