STATOIL FLØRTER MED IRAK-OLJE: - Veldig viktig at Statoil går inn i Irak
Oljeanalytiker mener StatoilHydro må henge med i budrundene om oljen i Irak, nå som norsk produksjon faller og man blir avhengig av å hente inn olje andre steder.
- Det er veldig viktig at StatoilHydro
OSE
STL
kommer med i neste budrunden om oljeutvinning i Irak, sier senioranalytiker Thina M. Saltvedt.
Hun mener det er så viktig å være med for å få en fot innenfor fra starten av. Dette for å bygge et langsiktig forhold.
- I Norge står vi nå ovenfor store utfordringer, sier Saltvedt. Oljeproduksjonen faller og vi må snart ta en avgjørelse på om vi vil satse på å finne og utvinne mer her eller gå ut og investere i andre land.
Analytikeren sier at den forrige budrunden om oljeutvinning i Irak var veldig skuffende med tanke på utfallet for StatoilHydro. Saltvedt mener det er viktig å komme inn på det Irakiske markedet for å sikre en jevn oljestrøm fremover, nå som feltene tømmes i Nordsjøen og det har blitt vanskeligere å hente opp olje i Mexico-Gulfen.
Les også:
Må finne mer olje
- StatoilHydro har helt klart internasjonale ambisjoner, sier Mari Dotterud, presseansvarlig i StatoilHydro for seksjonen for Internasjonal undersøkelse og produksjon. Allikevel vil norsk sokkel fortsatt være ryggraden for StatoilHydros oljeutvinning, sier Dotterud.
- Men det er en kjensgjerning at oljeproduksjonen på norsk sokkel har blitt redusert de siste årene og StatoilHydro har derfor flagget behovet for å legge ut nye lete arealer. Dotterud minner om at oljeindustrien er en langsiktig industri og at det tar 10 år fra oljefunnene blir gjort til utbyggingen skjer.
Irak er interessant
- Irak er et land med store olje- og gassreserver. Det er derfor et veldig interessant land for StatoilHydro, sier Dotterud.
- Vi forbereder nå et nytt eventuelt bud til budrunden som skal foregå i slutten av året, sier Dotterud til E24. Vi vet ikke enda om vi vil komme til å legge ut bud. Dette vet vi ikke før tilbudene blir lagt frem. Dette foregår i en direkteoverført auksjon, sier hun.
Les også:
Trenger penger
Dotterud forklarer at irakerne nå har behov for internasjonale investeringer og at StatoilHydros erfaring er viktig for dem. Dette samtidig som StatoilHydro er inne i en periode med stor internasjonal vekst.
Pressetalskvinnen forklarer at det nå er behov for nye kapitalstrømmer til landet etter all krigen og uroen som har vært der.
- Store investeringer kreves for å vedlikeholde og bygge ut nye felt, sier Dotterud.
Hun minner om at Irak har mye kunnskap og at landet har hatt oljeindustri mye lenger enn Norge.
- Med et lite forbehold, tror jeg Irak har hatt oljevirksomhet i omkring 100 år, sier hun. De har kompetanse, men mangler kapital for å bygge landet og velstanden for befolkningen.