Utenriksministeren om handelskonflikten: – Veldig bekymret over utviklingen

Handelskonflikten mellom USA og Kina har vært et sentralt spørsmål i markedet det siste halvåret. Denne uken møtte utenriksminister Ine Eriksen Søreide en rekke land i Canada for å diskutere situasjonen. 

BEKYMRET: Handelskonflikter har preget hele året 2018 så langt. Situasjonen bekymrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Bildet er fra statsbesøket i Kina forrige uke.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Onsdag og torsdag denne uken ble det arrangert et uoffisielt ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Et møte som på mange måter kan omtales som et «krisemøte» dersom man tar den svært spente handelssituasjonen i verden med i betraktningen.

– Handelskonflikten mellom USA og Kina overskygger det meste innenfor handelspolitikken nå. Men bildet er mer sammensatt: Det at to tredjedeler av WTOs 164 medlemmer fortsatt definerer seg som utviklingsland og krever fordeler som knyttes til den statusen, bidrar også til manglende fremgang i WTO, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post til E24.

13 medlemmer, deriblant ministre fra EU, Japan, Mexico, Brasil, Chile, Sør-Korea, Singapore, Kenya, Australia, New Zealand og Sveits deltok på møtet. I tillegg var WTOs generaldirektør Roberto Azevedo til stede på det to dager lange møtet.

Ifølge Søreide hadde møtet satt mål for seg å fremme dialog og konstruktive forslag som kan bidra til det hun omtaler som nødvendig reform av WTO.

– Til sammen representerer vi 40 prosent av den globale verdiskapingen, det vil si like mye som Kina og USA til sammen, sier Søreide.

Les også

Venneklubb vil redde WTO

– Veldig bekymret

Siden før sommeren har handelskrigen mellom USA og Kina preget verdens markeder. USAs president Donald Trump har flere ganger truet med, og innført stadig høyere tollsatser på varer fra Kina, som kort tid senere har svart.

I en felles kommuniké fra møtet i Canada heter det blant annet at proteksjonismen som utøves i handelspolitikken har negativ effekt på WTO og setter hele det multilaterale handelssystemet i fare.

– Jeg er veldig bekymret over utviklingen i internasjonal handelspolitikk. Det er ingen som vinner når proteksjonisme og handelskonflikter erstatter WTOs regelverk. En åpen og eksportrettet økonomi som Norges, trenger et velfungerende og forutsigbart handelspolitisk system, sier Søreide.

SAMLET: De 13 deltagerne på møtet i Canada denne uken, står sammen for 40 prosent av verdens handel, ifølge Søreide.

Foto: Guri Solberg, Utenriksdepartementet

Mener dagens situasjon ikke er bærekraftig

I dokumentet kanadiske myndigheter har publisert i etterkant av møtet heter det at man ønsker et velfungerende WTO som er positivt for alle parter. Utover det skriver partene at dagens situasjon i WTO ikke lenger er bærekraftig, og at man vil bekjempe proteksjonisme.

Les også

Trump feirer handelsavtale med små endringer: – Gir ham en seier

Landene har også et ønske om mer åpenhet i handelspolitikken og vil revidere dagens WTO-regelverk slik at de passer inn i det 21. århundre.

– Å bevare og styrke WTO er Norges primære handelspolitiske interesse og min viktigste oppgave er å forsvare norske interesser internasjonalt. Samtidig er vi opptatt av utviklingsdimensjonen i internasjonal handel. Handelsavtaler er nøkkelen til utvikling og vekst, også for utviklingslandene, sier Søreide.

USAs tilleggstoll på stål og aluminium har stått høyt på dagsorden hos utenriksministeren den siste tiden. I sommer varslet hun at Norge ba USA om tvisteløsningskonsultasjoner i WTO. For en drøy uke siden var konklusjonen klar – man ble ikke enig med USA, dermed går Norge til sak mot USA.

Les også

Søreide: Norge går til sak mot USA på grunn av toll på stål og aluminium

Går til sak mot USA: – Vi måtte reagere

– Vi mener at USAs tilleggstoll på stål og aluminium er i strid med WTO-regelverket. WTOs tvisteløsningsmekanisme er den ordinære måten å løse uenighet på når man ikke har nådd frem via tvisteløsningskonsultasjoner. Derfor har vi, sammen med EU og flere andre, i dag bedt WTO om å opprette et tvisteløsningspanel om USAs tilleggstoll, sa utenriksministeren i en pressemelding den gang.

Til E24 forklarer Søreide at hvorfor det var helt nødvendig å gå hardt ut mot USAs toll.

– Min jobb er å forsvare norske interesser internasjonalt. Når USA iverksetter tiltak som skaper usikkerhet i internasjonal økonomi og undergraver og setter WTOs regelverk til side, måtte vi i likhet med mange andre, reagere, sier hun.

Hun forklarer at man ser på det som viktig å engasjere USA konstruktivt. Hun understreker samtidig at Norge på alle nivåer har et godt forhold til amerikanske myndigheter.

Les også

Hvem blir «Russlands Amazon»: – Kampen har virkelig begynt

Les også

Amnesty ber regjeringen revurdere forholdet til Saudi-Arabia

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ine Marie Eriksen Søreide
  2. USA
  3. Kina
  4. WTO

Flere artikler

  1. Norge går til sak mot Trumps metalltoll

  2. Helifuel frykter lukkede dører i USA

  3. EU advarer: – USA truer det globale handelssystemet

  4. Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

  5. Søreide: Slik rammer handelskrigen Norge