Kina-ekspert:  – Mye tyder på at vi er på vei mot en handelskrig

I dag kommer Donald Trump til å offentliggjøre en rekke handelssanksjoner mot Kina. Det spekuleres i straffetoll opp mot 460 milliarder kroner. 

ANSPENT SITUASJON: Kinas president Xi Jinping vil ikke sitte stille og se på at det innføres økonomiske sanksjoner mot landet. – Hvis det kommer en dag der USA gjør tiltak som skader våre interesser, vil vi definitivt komme med mottiltak for å beskytte dem, sa pressetalskvinne Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet på onsdag.

Foto: Carlos Barria Reuters
 • Hans Jordheim
Publisert:,

Talsmann for Det hvite hus Raj Shah sier at sanksjonene kommer som en reaksjon på Kinas tyveri av blant annet intellektuell eiendom. Ifølge talsmannen har Kina stjålet amerikansk teknologi og intellektuell eiendom, som omfatter produkter, verker eller strategier.

BI-professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf sier til E24 at det er vanskelig å komme bort fra at landene nå ser ut til å være på vei mot en handelskrig.

– Kina har allerede uttalt at de ikke kommer til å stå og se på dette. Fra Trump sin side er ikke den uttalte intensjonen med dette å starte en handelskrig, at det derimot handler om gjengjeldelse for tyveri av intellektuell eiendom, men spørsmålet er hva sanksjonene vil avstedkomme, sier han.

Arnulf mener problemet med den amerikanske presidentens handlinger er at straffetiltakene dreier seg om noe helt annet enn det han ønsker å gjengjelde.

– Om man ikke er enig i hva et problem består av, kan det eskalere ganske fort. Det er kinkig at Trump vil protestere mot landenes ulike håndtering av intellektuell eiendom med noe som ikke har noe med uenigheten å gjøre. Nå kan alle ting skje.

Kan være starten på noe

I 2016 eksporterte Kina varer til USA for omtrent 462 milliarder dollar, tilsvarende 3.700 milliarder kroner.

Les også

USA ikke redd for handelskrig etter toppmøte

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forventer at Trump senere i dag legger frem en pakke med toll på kinesiske varer som til sammen utgjør minst 30 milliarder dollar. Amerikanske medier spekulerer i summer opp mot 60 millarder dollar, tilsvarende 460 milliarder kroner.

Haugland forteller at det uansett ikke vil gi alvorlige utslag for verken kinesisk eller amerikansk næringsliv.

– Vi kan ikke si at vi har en handelskrig ennå, men vi kan ikke utelukke at vi nå ser starten på en. Kina har reagert med å true med å øke tollen på USAs landbruksprodukter, blant annet soyabønner, og utvikler det seg til å gjelde større varegrupper, kan det få betydning. Men Kina har trolig ikke noe ønske om å bygge opp aggresjonsnivået, sier hun.

Mer optimist enn pessimist

Sjeføkonomen er tydelig på at det er mye som er uvisst når det kommer til Trumps intensjoner med de siste tids utspill på handelsfronten.

Hun forklarer at den mest negative tolkningen er å se på dette som starten på en serie tiltak og mottiltak, der USA i ytterste konsekvens går ut av Nafta-samarbeidet, bygger tollmurer mot Canada og Mexico, øker tollsatsene mot Kina og andre land kraftig. Da vil vi ha en handelskrig som kan gi et økonomisk tilbakeslag.

En mer optimistisk tolkning er at Trumps tollbeslutninger den siste tiden i stor grad er et ledd i forhandlingstaktikk, og at ettermiddagens ventede skyts mot Kina er en rettmessig reaksjon på at Kina stenger for utenlandsk deltakelse i kinesisk næringsliv mens landet selv tar godt for seg av utenlandske teknologiselskaper, og dessuten stadig er i brudd med patent- og opphavsrettigheter. Dette er forhold som også EU har uttrykt irritasjon over.

Haugland forteller at hun heller mot sistnevnte tenkemåte.

– Det spekuleres nå i at EU kan komme til å få unntak fra stål- og aluminiumstollen. Det er i så fall fordi USA ønsker flest mulig på laget og vil ha med EU for å presse Kina til å forbedre seg.

Les også

EU tror på unntak fra Trumps nye toll

Håper på skremselstaktikk

Også BI-professor Jan Ketil Arnulf håper Trumps rasling med sablene er mer taktikk fremfor noe annet.

– Dette er nok tiltak som først og fremst er rettet mot hjemmepublikummet. Kanskje er det mer ment for å skremme. Men samtidig er det en skummel situasjon med tanke på at en handelskrig kan føre med seg relativt langsiktige konsekvenser, sier han.

At eksperter som Haugland og han selv ikke kan si noe mer sikkert om den amerikanske presidentens intensjoner skyldes ifølge Arnulf blant annet at Trump har bygd ned utenriksdepartementet.

– Man kunne tenke seg at i en slik situasjon var det en rekke diplomater som arbeidet i bakrommet og bidro til å løse problemet med mer usynlig arbeid. Men det amerikanske utenriksdepartementet er blitt så smått, mange har sluttet – både frivillig og ufrivillig – og i tillegg har Trump vist på alle tenkelige vis at han ikke vil høre på rådgivere. Dermed er det politiske spillet laget av et fåtall personer. Det er det som er nytt med denne situasjonen. Det er det som gjør den så uforutsigbar, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Kina
 4. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

 2. Trump vil straffe Kina med handelssanksjoner

 3. Tegn til panikksalg etter Trumps straffetoll

 4. Annonsørinnhold

 5. Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed

 6. – Handelskrigen er offisielt i gang