Presidentvalget i USA

FBI: Velgerne har fått truende e-poster

Natt til torsdag informerte FBI og den amerikanske etterretningskomiteen at de har funnet ut at blant annet Iran har forsøkt å blande seg inn i det kommende presidentvalget.

ETTERRETNINGSSJEF: John Ratcliffe.

Gabriella Demczuk / Pool The New York Times
 • Knut Arne Hansen
Publisert:

Amerikanske myndigheter har konkludert med at Iran står bak truende e-poster sendt til demokratiske velgere i minst fire vippestater. E-postene skal angivelig ha vært fra den høyreekstreme gruppen Proud Boys, skriver Washington Post.

«Du stemmer på Trump på valgdagen, ellers kommer vi og tar deg» skal det blant annet stå i e-postene, skriver avisen videre.

Les også: Forsker: – Proud Boys fungerer som en bakkestyrke for Trump

– Vi vil advare offentligheten om at vi har identifisert at to utenlandske aktører, Iran og Russland, har gjort handlinger for å påvirke meningene til folk i forbindelse med valget, opplyser leder av USAs etterretningskomité, John Ratcliffe, på en pressekonferanse med FBI-direktør Christopher Wray natt til torsdag norsk tid.

Se pressekonferansen her:

Videre opplyser de at Iran og Russland har fått tilgang til informasjon om registrerte velgere.

– Denne informasjonen brukes av utenlandske aktører i et forsøk på å kommunisere falsk informasjon til registrerte velgere, som de igjen håper kan skape forvirring, kaos og gjøre deg usikker på det amerikanske demokratiet.

Les også: Dette er Proud Boys

– Vil sverte Trump

Etterretningskomiteen mener derimot at Iran har sendt e-poster som er laget for å skremme velgere, skape sosial uro og sverte for president Donald Trump - ikke bare for demokratene.

– Iran har også sendt ut annet innhold, som en video som antyder at man kan sende inn falske stemmesedler, selv fra utlandet. Den videoen er ikke sann. Dette er desperate forsøk, sier Ratcliffe.

De understreker overfor det amerikanske folk at deres stemmer ved valget er trygget. Samtidig som det påpekes at de ikke har sett lignende handler fra Russland.

– Vi er klar over at de har noe velgerinformasjon, som de hadde i 2016. Men vær sikker på at vi er forberedt på muligheten for at det kan komme forsøk fra dem som er motstandere av demokratiet.

Les også

Skjulte faktorer som kan gi Trump-seier

– Vil ikke tolerere utenlandsk innblanding

Etterretningssjefen påpeker også at dette ikke er en politisk-partisk uttalelse.

– Vi gir dere det mektigste våpenet vi har for å bekjempe slike forsøk: Sannheten. Informasjon. Vi ber alle amerikanere om å gjøre deres del av jobben. Og det er ganske enkelt: Ikke la slike forsøk ha den effekten de ønsker. Ikke få panikk om du mottar slike e-poster, og ikke spre dem.

Det er under to uker til det amerikanske valget, og millioner har allerede forhåndsstemt.

– Vi vil ikke tolerere utenlandsk innblanding i valget, sier FBI-direktør Christopher Wray.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17110
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. FBI
 3. Presidentvalget i USA
 4. USA-valg 2020
 5. Iran

Flere artikler

 1. Joe Biden i tale til folket: – Vi kommer til å vinne dette

 2. Betalt innhold

  Valgobservatører bekymret før USAs presidentvalg

 3. Trump i strupen på Facebook og Twitter

 4. Betalt innhold

  Investorer må ta høyde for kaos rundt presidentvalget

 5. Biden til Trump: - Kan du holde kjeft, mann!