FT: Bloomberg bekrefter at han vurderer å stille i presidentvalget

Milliardær og tidligerer New York-borgermester Michael Bloomberg sier han vurderer å stille som uavhengig kandidat til presidentvalget i USA.

FORTSATT MER Å BY PÅ: Tidligere borgermester i New York, Micheal Bloomberg, har til tross for straks fylte 74 år, ikke lagt sin politiske karriere død.

Kevin Lamarque Reuters
 • NTB
 • E24
Publisert:,

Nominasjonsvalgkampen i USA pågår for fullt, og i Iowa endte det med en marginal, ørliten seier for Hillary Clinton foran Bernie Sanders på demokratisk side, mens Ted Cruz fikk en større seier over Donald Trump og Marco Rubio på andre og tredjeplass.

Hvem som til slutt blir presidentkandidaten fra de to partiene, blir først klart utover våren. Men nå øker altså sannsynligheten for at hvem de to nå enn blir, så vil de kunne møte motstand fra Bloomberg, ifølge Financial Times.

Overfor Financial Times kommer den første bekreftelsen fra Bloomberg selv om at han vurderer å stille.

På spørsmål fra Financial Times om hvorvidt han vurderer å stille som kandidat, sier den styrtrike medieeieren at han «holder alle muligheter åpne».

– Jeg synes nivået på debatten er sørgelig banal og en fornærmelse mot velgerne, sier Bloomberg ifølge Financial Times og legger til at det amerikanske folket fortjener «mye bedre».

Det er første gang at Bloomberg selv kommenterer dette. I slutten av forrige måned skrev New York Times at Bloomberg har satt ned en arbeidsgruppe som skal utarbeide en plan der han stiller til valg som uavhengig kandidat.

Les også

Trump: – Kunne skutt noen uten å miste velgere

Bemidlet

Ifølge planene som New York Times fikk tilgang til, skal Bloomberg holde taler der han skisserer planer for en rekke utvalgte temaer. Han skal lanseres som en løsningsorientert politiker og vellykket forretningsmann som forstår økonomi og som i sin tid greide å løse New Yorks mange problemer.

Bloomberg skal føle seg fristet som følge av Donald Trumps framgang på Republikanernes side. Bloomberg, som i neste uke fyller 74 år, skal ha sagt at han vil investere minst 1 milliard dollar i en eventuell valgkamp.

En kilde nær prosessen sier til Reuters at Bloomberg har gitt seg selv frist til starten av mars med å kunngjøre et eventuelt kandidatur. Milliardæren ønsker å entre valgkampen dersom Republikanerne nominerer Trump eller Ted Cruz og Demokratene nominerer Bernie Sanders, ifølge kilden.

Les også

FBI utvider etterforskningen av Clintons eposter

Fordel Trump?

Bloomberg tilhørte fram til 2001 Demokratene, men gikk over til Republikanerne før han i 2007 erklærte seg som politisk uavhengig. Ingen uavhengig kandidat har noen gang vunnet det amerikanske presidentvalget.

En meningsmåling Ipsos og Reuters gjorde mellom 23. og 27. januar viste at et eventuelt forsøk fra Bloomberg vil kunne hjelpe Donald Trump dersom Trump nomineres som Republikanernes presidentkandidat.

I tenkte dueller mellom politikerne, vil Bloombergs deltakelse senke de demokratiske kandidatenes forsprang til Trump betydelig. Hillary Clinton ville gått ned fra 10 til 6 prosentpoengs forsprang til Trump, mens Bernie Sanders' fordel vil bli redusert fra 12 til 7 prosentpoeng, ifølge målingen. Samme måling anslår at Bloomberg ville fått 10 prosent eller færre av stemmene i det amerikanske presidentvalget.

Les også

Nærmere én milliard inn til Hillary Clintons valgkamp i 2015

Les også

Demokratene: Rubio og Kasich vanskeligst å slå

Les også

Obama: – Clinton gjorde en feil med epostserveren

Her kan du lese mer om

 1. USA-valg 2016
 2. USA
 3. Bernie Sanders
 4. Hillary Clinton
 5. Donald Trump

Flere artikler

 1. Trump: – Kunne skutt noen uten å miste velgere

 2. Historisk Clinton klar for duell mot Trump

 3. Nøkkelseirer til Sanders og Cruz

 4. Annonsørinnhold

 5. Clinton vinner primærvalget i Washington

 6. Michael Bloomberg vurderer likevel å stille som presidentkandidat