Clinton: – Enda en super tirsdag

Hillary Clinton jublet for nok en god valgkampdag. Med flere nye seire under beltet øker hun forspranget til Bernie Sanders før landsmøtet i juli.

VANT: Hillary Clinton stakk av med de fleste seirene tirsdag. Nå leder hun på konkurrenten Bernie Sanders.

Carlos Barria Reuters
 • NTB
Publisert:,

Clinton feiret sammen med sine tilhengere i Florida, den første staten hvor hun ble utropt til vinner tirsdag kveld.

– Dette har vært en ny super tirsdag, sa den tidligere utenriksministeren etter hvert som det ble klart at mye var i ferd med å gå hennes vei.

Med 214 delegater i spill var Florida den største staten det ble kjempet om denne dagen. Da 95 prosent av stemmen var talt opp, hadde hun sikret seg minst 69 av delegatene.

Utfordreren Bernie Sanders sto oppført med 31 kandidater. I motsetning til Republikanerne, har ikke Demokratene noen praksis der vinneren får alle delegatene fra en delstat.

Befester posisjonen

Clinton ble også utropt til vinner i Illinois, North Carolina og Ohio. Førstnevnte bekrefter tendensen fra tidligere i nominasjonskampen om at hun har et godt grep om sørstatene.

Også i disse delstatene var det mange delegater å hente, henholdsvis 156, 107 og 143, men også her må hun altså dele med Sanders.

Etter Sanders' svært overraskende seier i Michigan forrige uke, var Clintons tilhengere bekymret for om hun ikke hadde taket på industristatene i det såkalte «rustbeltet» nord i landet.

Men seieren i Illinois, delstaten der Clinton vokste opp, er en viktig fjær i hatten for den tidligere senatoren og utenriksministeren

Jevnt i Missouri

Mens Clinton endte opp med rundt to tredeler av stemmene i Florida, mot cirka én tredel til Sanders, lå seiersmarginen an til å bli mindre i de øvrige statene.

I Missouri, den minste av delstatene med nominasjonsvalg tirsdag, vippet det mellom de to kandidatene.

De første tallene ga Clinton et lite forsprang. Men da 98 prosent av stemmene var talt opp var det fortsatt for jevnt til å utnevne en vinner, til tross for en liten ledelse for Sanders.

Med totalt 71 delegater og et jevnt resultat, vil uansett ikke Missouri forrykke balansen mellom Clinton og Sanders siden de øvrige statene bidrar til at Clinton befester sin lederposisjon på demokratisk side.

– Må ta avgjørelser umiddelbart

Da Clinton talte i Miami tirsdag kveld, var deler av budskapet rettet mot den større kampen som venter etter nominasjonen, kampen om hvem som skal regjere i Det hvite hus de neste fire årene.

Hun sa blant annet at en president må være klar til å ta avgjørelser umiddelbart etter innsettelsen og understreket at jobben som gjøres i Washington, påvirker alle mennesker på kloden.

Hun nevnte ikke Donald Trump ved navn, men sa at en president må sørge for at landet er trygt, stå for positive forandringer og samle landet.

Les også

Avgjørende slag mellom Trump og partieliten tirsdag

Les også

Schulz: Verken Europa eller USA vil ha Trump

Les også

Supertirsdagen ekstra super for Trump og Clinton

Her kan du lese mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Demokratene, USA
 3. USA
 4. Hillary Clinton
 5. Bernie Sanders
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Overlegen seier

 2. Nøkkelseirer til Sanders og Cruz

 3. Supertirsdagen ekstra super for Trump og Clinton

 4. Annonsørinnhold

 5. Seier til Trump og Clinton i New York

 6. Clinton innkasserer knepen seier i Kentucky