215.000 nye jobber – Men ledigheten økte forsiktig i USA

Det amerikanske jobbmarkedet fortsetter å bedre seg, men overraskelsen vi opplevde for en måned siden ble det ikke noe av.

Illustrasjonsbilde fra General Motors' fabrikk i Lansing, Michigan, der blant annet Chevrolet Camaro produseres.
Publisert:

Det ble skapt 215.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i mars.

Det viser fredagens ferske sysselsettingstall fra statistikkontoret til det amerikanske arbeidsdepartementet, kjent som Bureau of Labor Statistics (BLS)

Det var i forkant ventet en jobbvekst på 210.000, ifølge konsensustall fra Bloomberg. Marstallene kommer en måned etter de overraskende sterke februartallene. Da ble det skapt 245.000 nye jobber i USA, noe som var en kraftig oppsving fra veksten i januar.

Arbeidsledigheten i mars endte på 5,0 prosent, opp 0,1 poeng fra februar. Det var ventet at den ville ligge uendret på 4,9 prosent.

Direktøren for statistikkontoret BLS, Erica Groshen, påpeker i en uttalelse at jobbveksten i USA over de siste tre månedene har ligget på 209.000 i snitt per måned. I de 12 månedene før mars lå veksten i snitt på 223.000 per måned.

– Jobbveksten skjedde i detaljhandelen, byggenæringen og innen helsesektoren. Sysselsettingen falt innen industri og gruvevirksomhet, skriver Groshen.

Fredagens offisielle sysselsettingstall kommer to dager etter den månedlige rapporten fra ADP, som måler utviklingen i sysselsettingen i privat sektor. Den viste en relativt flat utvikling fra februar til mars, med en jobbvekst på henholdsvis 205.000 og 200.000 nye jobber.

I jobbrapporten for mars måned benytter BLS muligheten til å revidere tallene som ble gitt for januar og februar. I januar opplyste man opprinnelig om en jobbvekst på 172.000, og denne er nå nedjustert til 168.000. For februar er jobbveksten opprevidert fra 242.000 til 245.000.

Tror på renteheving i juni

– Sysselsettingen er fortsatt veldig solid. Det er servicesektoren som i stor grad drar dette, slik det har vært en stund. Det ble også skapt noen flere jobber i offentlig sektor, men det utgjør en liten andel, oppsummerer seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Seniorøkonom i DNB Markets, Knut A. Magnussen

Han forklarer ledighetstall som var noe på den svake siden med vekst i arbeidsstyrken, som overgår sysselsettingsveksten.

– Det er bra at flere kommer inn i arbeid, og ikke så rart når det er muligheter for å få jobb, sier han.

Med tanke på rentesettingen i USA mener Magnussen at dagens rapport føyer seg inn i et mønster, der forholdene i arbeidsmarkedet er gode til tross for en generell oppbremsing i økonomien.

– Sentralbanken er nok vel så fokusert på lønnsveksten, som er opp denne gangen. Det er på den positive siden. Vi tror at den neste rentehevingen vil komme i juni, og synes at rapporten bygger opp under dette.

Lønnsvekst på 2,3 prosent

Den gjennomsnittlige timelønnen for alle ansatte i privat sektor utenom landbruket steg med syv cent i mars til 25,43 dollar timen. Det gir en lønnsvekst over de siste 12 månedene på 2,3 prosent, ifølge BLS.

Byrået påpeker videre at antallet arbeidsledige på 8,0 millioner mennesker, tilsvarende 5,0 prosent, ikke har endret seg nevneverdig siden august i fjor. Samtidig har andelen av befolkningen (i arbeidsfør alder) som er aktive i arbeidsmarkedet økt med 0,6 poeng til 63 prosent siden september.

Andelen som jobber ufrivillig deltid, som altså ønsker å jobbe mer eller fulltid, ligger fortsatt relativt stabilt på 6,1 millioner mennesker.

Les også

Overraskende «shoppefall» i februar

Les også

– Nei til statskupp!

Les også

Ledighetshopp i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om