Putin ligger an til brakseier

Russlands president Vladimir Putin sikrer seg gjenvalg med over 70 prosent av stemmene, viser målinger og foreløpig opptelling etter at valglokalene stengte.

FOLKETALER: En uvanlig engasjert Vladimir Putin taler til forsamlingen under en markering for fireårsdagen for anekteringen av Krimhalvøya, avholdt i Moskva søndag.

Foto: Kirill Kudryavtsev AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Putin ser ut til å vinne valget med tre av fire stemmer, og er dermed klar for sin fjerde presidentperiode, som løper fram til 2024, ifølge målingene, som er gjengitt hos flere nyhetsbyråer.

Han ligger også an til å sikre seg enda større oppslutning enn i 2012, da han fikk 63,6 prosent.

På det statlige gallupinstituttet VTsIOM, som har gjort valgdagsmålinger ved 1.200 valglokaler rundt om i Russland, får Putin en oppslutning på 73,9 prosent. En undersøkelse utgitt av RIA gir Putin hele 76,3 prosent.

Ingen utfordrere

Russerne er allerede godt i gang med å telle stemmene fra valglokalene som åpnet allerede lørdag kveld, og ifølge Den russiske valgkommisjonen hadde Putin 73 prosent oppslutning da stemmer fra 30 prosent av valgkretsene var talt opp.

På andreplass kommer kommunistkandidaten Pavel Grudinin, med rundt 11 prosent av stemmene. Han blir etterfulgt av Vladimir Zjirinovskij, leder for det nasjonalistiske liberaldemokratiske partiet, som får 6,7 prosent. Resultatet viser at ingen av Putins sju motkandidater truet hans posisjon.

Høy deltakelse

Putin hadde satt seg som mål å få over 70 prosent oppslutning, med en valgdeltakelse på over 70 prosent. Et statlig målingsinstitutt estimerer en valgdeltakelse på rundt 63,7 prosent, noe ned fra valget i 2012, mens valgkommisjonen sier 60 prosent hadde stemt da det var tre timer igjen av valget.

Når presidentskapet er ferdig om seks år, vil Putin kun være overgått av Josef Stalin som den lengstsittende lederen i Moskva.

Les også

Vladimir Putin stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president

Les også

Russland erklærer full handelskrig: – Er nok en del selskaper som driver intens risikovurdering nå

Les også

Russland erklærer åpen handelskrig med USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vladimir Putin

Flere artikler

  1. Putin feirer brakvalg i Russland

  2. Maduro vant presidentvalget i Venezuela

  3. Valget i gang i Italia

  4. Annonsørinnhold

  5. To uker igjen: Forsprang til Biden før innspurten

  6. Valgets andre runde er i gang i Ukraina – komiker kan bli president