Canadas utenriksminister optimistisk om ny Nafta-avtale

Forhandlingene mellom Canada og USA om en ny handelsavtale fortsetter neste uke. Canadas utenriksminister Chrystia Freeland er fortsatt optimistisk.

OPTIMISTISK: Canadas utenriksminister Chrystia Freeland har tro på enighet om ny handelsavtale, som skal erstatte den gamle Nafta-avtalen.
Publisert: Publisert:

– Vi vet at en vinn-vinn-vinn-avtale er innen rekkevidde, men det vil kreve fleksibilitet, sa Canadas utenriksminister Chrystia Freeland til pressen etter at hun fredag forlot kontorene til USAs handelsrepresentant i Washington.

Men hun gjorde det klart at Canada kun vil undertegne en avtale som er i Canadas interesse, og hun avfeide en uttalelse fra president Donald Trump om at han ikke er interessert i noe kompromiss med Canada.

– Min forhandlingspartner er ambassadør Lighthizer. Han har kommet til forhandlingene i god tro og med god vilje, sa Freeland, med henvisning til USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer.

Samtalene har vart en uke, og de blir gjenopptatt onsdag i neste uke. At de fortsetter selv om det er vanskelige punkter, tyder på at Trump-administrasjonen likevel vil ha Canada med i en ny Nafta-avtale, ifølge New York Times.

Skapte vansker

Uttalelsen fra Trump som ble offentliggjort fredag og som skal ha bidratt til å gjøre forhandlingene vanskelige, gikk ut på at han skal ha sagt at han overhodet ikke ønsker noe kompromiss med Canada.

Trumps uttalelse kom i et intervju med Bloomberg News, men var ikke ment for offentligheten, ifølge avisen Toronto Star.

– Her er problemet. Hvis jeg sier nei, så er svaret nei. Hvis jeg sier nei, så kommer du til å skrive det, og det vil være så fornærmende at de ikke vil greie å lage en avtale. Jeg kan ikke drepe disse menneskene, sier Trump i intervjuet ifølge avisens kilde.

I en Twitter-melding lagt ut senere fredag synes Trump å bekrefte innholdet i avisens opplysninger.

– Wow, jeg ga UOFFISIELLE KOMMENTARER til Bloomberg om Canada, og denne mektige avtalen ble SKAMLØST BRUTT. Akk ja, bare mer uærlig rapportering. Jeg er vant til det. I det minste vet Canada hvor jeg står, skriver presidenten.

Les også

USA og Canada vil starte opp samtalene i neste uke

– Våre betingelser

Trump skal også ha sagt at den nye avtalen vil være «helt på våre betingelser». Han antydet dessuten at Canada blir skremt til å underkaste seg på grunn av hans stadige trusler om å innføre toll.

– Ikke siter meg på dette, Canada jobber vettet av seg. Og hver gang vi har et problem med et punkt, så henger jeg opp et bilde av en Chevrolet Impala, skal Trump ha sagt videre.

Chevrolet Impala blir produsert av General Motors på en fabrikk i Ontario i Canada.

Vil erstatte Nafta

Canada og USA har denne uken forhandlet om en handelsavtale som skal erstatte den gamle Nafta-avtalen mellom USA, Mexico og Canada. Trump mener at den gamle avtalen ikke ivaretar amerikanske interesser.

Det hvite hus har satt som mål å få på plass hovedtrekkene i en ny avtale før helgen. Da kan det la seg gjøre å få på plass en ny avtale før Mexicos avtroppende president Enrique Peña Nieto går av 1. desember.

USA og Mexico kom til enighet om en innledende prinsippavtale mandag.

Kongressen

Trump har sagt at han vil fortsette uten Canada hvis nødvendig og lage en ny handelsavtale med Mexico. Da må han imidlertid ha med seg Kongressen, der en rekke republikanske representanter er motstandere av en slik løsning.

Washington Post skriver at de fleste republikanerne i Senatet støtter den eksisterende Nafta-avtalen som ble inngått i 1994, siden den har brakt arbeidsplasser til statene de representerer.

Kongressen har kun gitt Trump fullmakt til å inngå en trilateral avtale med Canada og Mexico. Dersom han ender opp med å levere en avtale kun med Mexico, øker sjansen for at Kongressen sier nei.

Les også

– Dette reduserer risikoen for en global handelskrig

Les også

Trump truer Canada med biltoll

Les også

Handelsenighet mellom USA og Mexico

Publisert:

Her kan du lese mer om