Rentemøter i ESB

Kraftig u-sving for euroen etter Draghi-show

Euroen gjorde et hopp mot dollar da ESBs rentebeslutning ble offentliggjort torsdag. Like etterpå entret Draghi talerstolen og snakket valutaen kraftig ned igjen. 

SNAKKER NED EUROEN: ESBs sentralbanksjef, Mario Draghi, har grunn til å være fornøyd med euroens kursutvikling torsdag. Her er han avbildet på vei inn til pressekonferansen.
 • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

– Du kan si det er en strategi, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Han referer til Mario Draghis evne til å kontrollere eurosonens felles valuta via talerstolen.

Den Europeiske sentralbanken (ESB) holdt som ventet styringsrenten uendret torsdag. En endring i bankens ordlyd angående oppkjøpsprogrammet sendte imidlertid euroen umiddelbart opp – men det varte ikke lenge.

ESB har nå fjernet setningen som sier at de kan trappe opp QE-programmet dersom den økonomiske situasjonen i eurosonen skulle forverre seg. Det betyr at banken er ett skritt nærmere å sette strek for krisetiltakene – og ett skritt nærmere renteøkninger.

– Det sendte euroen høyere først, men så kom Draghi på pressekonferansen etterpå og sa at det egentlig ikke betyr så mye. Han forklarte at markedet ikke bør legge vekt på det, sier Wilhelmsen.

Og dermed gikk euroen utfor et bratt stup mot dollar. Torsdag kveld koster én euro 1,2301 dollar, ned 0,88 prosent for dagen.

STUP: Euroen styrket seg umiddelbart mot dollar da rentebeslutningen ble offentliggjort. Da Draghi holdt pressekonferanse en time senere snudde pilene i motsatt retning.

Lenge til renteøkning

– Det er ganske typisk at dette skjer, vi har sett det tidligere. Draghi er flink til å snakke ned betydningen av endringene sentralbanken gjør, sier Wilhelmsen.

Ordlyden om mulig opptrapping har stått siden 2016, da ESB kuttet kraftig i volumet på de månedlige verdipapirkjøpene. Nå er konsensus blant analytikerne at programmet skal fases ut i løpet av 2018.

– Det er åpenbart at det går mot en avslutning av QE, og de kan ikke fortsette å si at de står klar til å øke for så å plutselig avslutte. Det var nødt til å komme i denne rekkefølgen, og det var helt i tråd med det vi forventet. I juni kommer de antagelig til å si at de skal avslutte programmet i løpet av året, og ha en tydelig plan for hvordan det skal foregå, sier sjeføkonomen.

Les også

Kvinner har høyere børsavkastning enn menn: – Mange menn har overdreven selvtillit

Eurosonen har et inflasjonsmål på under, men nær 2 prosent. Under pressekonferansen formidlet Draghi at inflasjonsforventningene for neste år er nedjustert en tidel, til 1,4 prosent – det samme som i år. Dermed er eurosonen fremdeles et godt stykke unna målet. Og forutsetningen for renteøkninger er nettopp sterk nok prisvekst.

– Dette er et tegn på at det kommer til å ta lang tid før vi får renteøkning i eurosonen. Det klarte Draghi å formidle i dag, sier Wilhelmsen.

Bevisst i ordvalget

En sterk euro vil bremse inflasjonen i eurosonen. Dermed vil det være ønskelig for Draghi å forsøke å holde euroen svak, slik at ESB etter hvert kan bevege seg vekk fra nullrentene.

Når Draghi går på talerstolen er det antagelig med en agenda om å svekke valutaen, mener Wilhelmsen.

– Ordvalget hans er nok veldig bevisst. Han er strategisk dyktig på å få markedet til å forstå forskjellen på å avslutte et kriseprogram og hva som skal til for å sette opp renten, sier han.

Wilhelmsen peker på den tidligere sentralbanksjefen i USA, Ben Bernanke, som en mulig inspirasjon for Draghi.

– Da Federal Reserve var i samme situasjon og skulle avslutte sitt QE-program gikk dollaren veldig sterkt. Draghi har nok lært litt av den feilen der.

Les også

Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg

Les også

EU-presidenten til Theresa May: – Frihandelsavtale eneste løsning

Les også

– Alle involverte land taper på handelskriger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Mario Draghi
 3. Den europeiske sentralbanken
 4. EU
 5. Euro

Flere artikler

 1. Draghi holder rentene uendret

 2. Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet

 3. Draghi holder seg til planen

 4. Euroen mot verste uke på 19 måneder

 5. ESB holder renten uendret - skroter verdipapirkjøpene fra slutten av 2018