Fritak til tross – slik rammes Europa av Trumps metall-toll

EU slipper unna den amerikanske tollen på stål og aluminium, men europeiske produsenter ventes likevel å bli rammet av fallende priser.

TOLL-TRUSSEL: Den europeiske stål- og aluminiumindustrien kan komme under press grunnet endrede varestrømmer som følge av USAs metalltoll. Her fra en fransk fabrikk.

Foto: Patrick Hertzog AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Tidligere denne måneden signerte USAs president Donald Trump forslaget som innebærer tollsatser på stål og aluminium til landet.

Torsdag i forrige uke ble det så kjent at flere land, deriblant EU-landene, i hvert fall foreløpig unntas tollen.

Dette betyr imidlertid ikke at europeiske produsenter går klar av effektene fra Trump-tollen. Dersom denne medfører lavere eksport av metall til USA, vil disse volumene kunne gå andre steder.

Dette vil i så fall kunne bety lavere priser.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA ser EU nå på mulige måter å beskytte unionens stålindustri. De frykter at tollen fører til at Kina i økende grad vil forsøke å få innpass i det europeiske markedet med billige produkter.

Les også

Regjeringen håper å unngå Trump-toll

Venter prispress

Tilsvarende utvikling er også ventet å finne sted innen aluminium.

Senioranalytiker Kamil Wlazly i Wood Mackenzie skriver i en e-post til E24 at han venter at prispremiene på aluminium vil komme under press, ettersom den amerikanske tollen har redusert arbitrasjevinduet for import til USA fra områder med toll.

Han trekker i tillegg frem at usikkerhet relatert til forhandlingene om mulige fritak kan føre til utsettelser i eksporten til USA, ettersom eksportørene vil se an situasjonen.

Les også

Nobelprisvinner i økonomi advarer om økonomisk krise

«I mellomtiden venter vi at tilgjengeligheten til primæraluminium i Europa og Asia vil øke, og legge press på de lokale premiene. Dette fordi primæraluminiumeksport ment for markedet i USA fra nøkkelknutepunkter som Russland og Midtøsten vil bli omdirigert til Europa og Asia», skriver Wlazly videre.

– Ugunstig for de fleste

Norsk Hydro har tidligere opplyst at de direkte effektene fra den amerikanske tollen blir begrensede for selskapet, men at de kan bli rammet av indirekte effekter.

– Vi mener at ensidige handelsbarrierer er ugunstig for de fleste, og Hydro er tilhenger av fri og åpen handel. Ensidige handelsbarrierer kan også føre til mottiltak som ytterligere kan forverre en endring i varestrømmen og markedet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro.

Han understreker imidlertid at det fortsatt er uklarheter knyttet til temaet.

– Dette er for tidlig å si hva som vil bli eventuelle effekter, direkte og indirekte, men det er noe vi vil følge fremover, sier han.

Les også

Kina vil fortsette samtaler med USA i skygge av trussel om handelskrig

Les også

USAs ambassadør tror Norge får toll-unntak

Les også

– For enkelt å si at Trump kødder det til

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Trump utsetter straffetoll-avgjørelse til 1. juni

  2. Verden reagerer negativt på Trumps varslede metalltoll

  3. Trump gjeninnfører toller mot Brasil og Argentina

  4. Annonsørinnhold

  5. Kilde til VG: Norge slipper trolig Trumps straffetoll

  6. – Mange arbeidsplasser står på spill