Federal Reserve-sjefen presses fra alle kanter før viktig tale: – Verden virker annerledes enn ved forrige rentemøte

Det er ventet at USAs sentralbanksjef Jerome Powell gir viktige signaler for amerikansk renteutvikling under sentralbanktoppmøtet i Jackson Hole fredag.

Foto: Ann Saphir Reuters
  • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

– Det føles nesten som at infoen fra forrige rentemøte har gått ut på dato. De siste tre ukene har det vært svake nøkkeltall, handelskrigen har tilspisset seg, og rentekurven har invertert, altså at lange renter er lavere enn korte rente. Med markedsbriller virker verden annerledes enn ved forrige rentemøte. Det skaper et spennende bakteppe for Powells tale.

Det sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i forkant av Jerome Powells tale under Jackson Hole fredag.

Les på E24+

Bloomberg på lederplass: Stålsett deg for Trump-nedturen

Ved sentralbankens forrige rentemøte i slutten av juli, senket Powell renten med 0,25 prosentpoeng.

Han uttalte at rentesenkingen ikke var et varsel på en periode med rentekutt, men at rentekuttet var en «mid cycle adjustment».

– Markedet leter med lys og lykte etter signaler

Symposiet Jackson Hole, en internasjonal konferanse for sentralbanktopper, avholdes denne helgen i byen ved samme navn i delstaten Wyoming.

Det er knyttet stor spenning til Powells tale under konferansen.

Powell går på talerstolen klokken 16.00 norsk tid.

Les også

Trump scorer lavt på meningsmåling tross gode økonomitall

– Det ligger spenning i om Powell står på budskapet fra juli om at rentesenkingen var en «mid cycle adjustment». Om han står på budskapet kan det oppfattes som at sentralbanken ikke har kontakt med virkeligheten, sier Østnor i DNB Markets.

Han sier sentralbanksjefer som Mario Draghi og Ben Bernanke tidligere har benyttet Jackson Hole-konferansen for å gi viktige signaler om fremtidig pengepolitikk.

– Markedet leter med lys og lykte etter signaler. Sentralbanken og Powell holder gjerne på tidligere formuleringer, men endrer også med vilje når de skal endre. Det er mulighet for bevegelser i markedet i begge veier, sier Østnor.

– Dagens viktigste begivenhet

Østnor i DNB Markets får støtte av Nordea.

– Dagens viktigste begivenhet blir Powells tale på Jackson Hole. Symposiet har tidligere ved flere anledninger blitt benyttet av sentralbanken for å sende signaler til markedene.

Markedet vil spesielt lete etter informasjon om hva som ligger i Powells uttalelse på forrige rentemøte «mid-cycle adjustment». To ganger på 1990-tallet gjorde Fed mindre tilpasninger i renten (tre rentekutt begge ganger) for å forlenge oppgangen i amerikansk økonomi. Skal vi vente det samme denne gangen, spør Nordea Markets i sin morgenrapport fredag.

Les også

Nye USA-tall: 501.000 færre jobber enn tidligere rapportert

– En golfer som ikke kan putte

I tillegg til at både markedene og den økonomiske utviklingen går mot Powell, har han gjentatte ganger blitt presset fra sin egen president.

Trump utnevnte Powell som sentralbanksjef i januar 2018, og allerede juli samme år kom den første kritikken fra presidenten mot sentralbanken.

Senest onsdag denne uken kritiserte Trump sentralbanken, og Powell spesielt.

– Det eneste problemet vi har er Jay Powell og sentralbanken. Han er som en golfer som ikke kan putte, med ingen touch. Stor amerikansk vekst om han gjør det rette, STORT KUTT – men ikke regn med ham. Så langt har han kalt det feil og sviktet oss, skrev Trump på Twitter onsdag.

Amerikansk rentenivå styres av den amerikanske sentralbanken, uavhengig av regjeringens finanspolitikk. Sentralbanksjef Powell har flere ganger uttalt at han ikke vil la seg styre av Trump.

– Vi tar aldri politiske hensyn og foretar ikke politiske vurderinger. Slike forhold har ingen plass i våre diskusjoner, sa Powell under forrige rentemøte i slutten av juli, da renten ble senket med 0,25 prosentpoeng.

– La USA vinne stort

Trump har flere ganger tatt til orde for at de amerikanske rentene bør senkes.
– Økonomien går veldig godt. Sentralbanken kan enkelt gjøre den rekordsettende! Spørsmålet som blir stilt er hvorfor vi betaler så mye mer rente enn Tyskland og enkelte andre land. Vær tidlig ute (for en gangs skyld), ikke for sen. La USA vinne stort, istedenfor å bare vinne, skrev Trump torsdag på Twitter.

Mandag tvitret Trump at han mente renten burde senkes med 100 basispoeng, tilsvarende ett prosentpoeng. Renten ligger nå i intervallet 2,0 til 2,25 prosent. Før rentesenkingen i juli, var ikke renten i USA blitt justert ned siden finanskrisen.

Les også

Norske eksperter: Tror ikke Kina øker oljeimporten fra Iran

Les også

Helifuel frykter lukkede dører i USA

Les også

– Resesjonen ligger i hendene til Trump og Johnson

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Verdens øyne rettes mot Jackson Hole for Powells renteplaner

  2. Mer Trump-kritikk mot USAs sentralbank: – Det eneste problemet vi har

  3. Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?

  4. Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

  5. Fed kutter renten for første gang siden 2008