Goldman Sachs stevnet for ordgyteri
Granskerne ba den amerikanske storbanken Goldman Sachs om informasjon, og fikk 2,5 milliarder sider dokumentasjon til svar!
Den amerikanske kommisjonen som er oppnevnt for å granske årsaken til finanskrisen, er mildt sagt oppgitt over den arroganse storbanken Goldman Sachs legger for dagen.
Da granskerne ba om utfyllende svar på noen spørsmål, bombarderte banken dem like godt med dokumentasjon som utgjorde en datamengde på 5 terabytes, tilsvarende 2,5 milliarder tekstsider, skriver avisen Financial Times.
"Søppel"
– Vi ba dem ikke om å dumpe lastebillass med søppel foran kontoret vårt, sier kommisjonens leder, demokraten Phil Angelides.
Kommisjonen har nå stevnet Goldman Sachs for retten for å tvinge storbanken til å utlevere relevante dokumenter og få toppsjefer i tale for å svare på spørsmål. Granskerne har gått lei av alle hindringer banken legger i veien for deres undersøkelser.
Samarbeider
– Den type spørsmål og omfanget av våre forespørsler til Goldman har ikke vært uforholdsmessig sammenlignet med henvendelsene til minst et halvt dusin andre banker. De har samarbeidet, sier kommisjonens nestleder, republikaneren Bill Thomas.
– Vi har forpliktet oss til å forsyne kommisjonen med den informasjon de har bedt om, og det har vi tenkt å fortsette med, skriver storbanken som svar på kritikken.
Saksøkt
Goldman Sachs berget seg gjennom finanskrisen i mye bedre forfatning enn de fleste konkurrenter. I det siste året har banken vært utsatt for en bølge av anklager og kritikk for sin opptreden under finanskrisen. Blant annet er banken saksøkt av så vidt forskjellige aktører som det amerikanske børs- og finanstilsynet (SEC) og kinesiske statskontrollerte medier.
Det amerikanske justisdepartementet har innledet etterforskning av banken for å avklare om den gjorde noe straffbart da den solgte spesielle finansprodukter under finanskrisen og tjente store penger på virksomheten. Kunder tapte.
Store tap
I april i år tok SEC ut sivilt søksmål mot banken. Tilsynsmyndighetene mener banken holdt tilbake viktig informasjon for noen av bankens kunder, slik at de tapte tilsammen 1 milliard dollar (ca. 6 mrd. kr), mens hedgefondet Paulson & Co, med tette kontakter med bankens ledelse, kunne tjene milliarden som de andre kundene tapte.
Den amerikanske Kongressen oppnevnt granskningskommisjonen – med tverrpolitisk sammensetning – for å forsøke å finne svaret på årsaken til finanskrisen.