Giganter i krig om tronen i IT-markedet

Med lanseringen av henholdsvis Microsoft Bing og Google Wave går de to gigantene i strupen på hverandre. Kampen står om hvem som skal ha hegemoniet innen IT og Internett.

TROR PÅ OUTSIDERNE: Håkon Wium Lie mener det er mest sannsynlig at fremtidensIT/Internett-innovasjoner kommer fra andre enn Microsoft eller Google.

TROR PÅ OUTSIDERNE: Håkon Wium Lie mener det er mest sannsynlig at fremtidensIT/Internett-innovasjoner kommer fra andre enn Microsoft eller Google.

PER KRISTIAN BJØRKENG
Publisert:,

På en IT-konferanse i California 28. mai lanserte Microsoft sin nye søkemotor Bing. Dette er selskapets fremste våpen i kampen mot suverene Google. I tillegg til vanlige rutinesøk skal Bing hjelpe folk med å ta kjøpsbeslutninger, planlegge reiser, undersøke helsen og finne butikker.

Allerede dagen etter konkurrentens lansering var Google på banen. På en utviklerkonferanse fortalte en av søkegigantens stjerner, Lars Rasmussen, om Google neste storsatsing, Google Wave. Han og broren Jens er hjernene bak tjenesten, som skal kunne binde sammen e-post, chatting, blogger, bilder, dokumenter og mer.

Disse to begivenhetene viser at de to gigantene tar nye skritt inn på hverandres jaktmarker.

Sent inn
Microsoft har i en årrekke vært det dominerende programvareselskapet i verden, med Windows og Office. Håkon Wium Lie, teknologisjef hos Opera Software og en av Norges fremste Internett-eksperter, mener databransjen har lidd under Microsofts jerngrep.
–Microsoft har hatt makten på PC-en i lang tid, men de har ikke samme grad av kontroll nå, sier Lie.
Microsoft oppdaget Internetts sprengkraft litt sent. Bill Gates og co. kom riktignok på banen med nettleseren Explorer, men ble fullstendig tatt på sengen innen nettsøk – spesielt av Google, men også av Yahoo.
Microsoft har senere pøst gigantsummer inn utviklingen av en ny søketjeneste, og blant annet lansert Live Search. Men har så langt ikke lyktes i å ta nevneverdig inn på Google. Microsoft prøvde også å kjøpe Yahoo for over 300 milliarder kroner, og for halvannet år siden ble norske Fast Search & Transfer slukt.
Nå krysser Microsoft fingrene for Bing.

Forbi Yahoo
Etter bare noen uker meldes det at Bing har passert Yahoo, men det er fortsatt langt frem til Google, som har nesten 88 prosent av søketrafikken på verdensbasis. Det er Computerworld USA som skriver dette og henviser til analyseselskapet Satcounter Global Stats.
Google har i tillegg til å lansere kart, kalender, bilder, nyheter, oversettingsprogrammer og lignende, utviklet PC-orienterte tjenester som direkte truer Microsoft. Det gjelder blant annet nettleseren Chrome, operativsystemet Android, kontorpakken Apps og chat-løsningen Talk. Og nå prøver Google seg igjen med Wave, som ifølge ekspertene ligner på Microsofts Sharepoint, et program for å dele informasjon.
Ordkrigen mellom de to selskapene er i gang. Ray Ozzie, som har overtatt som Microsofts teknologiske spydspiss etter at Bill Gates trakk seg, kaller ifølge amerikanske medier Googles Wave for "anti-web". Googles toppsjef Eric Schmidt svarer med å slå fast at Bing føyer seg inn i rekken av mislykkede forsøk fra Microsofts side.
Microsoft er fortsatt desidert størst av de to både når det gjelder inntekter og markedsverdi, men Google har størst fart og er i større grad drevet av ungdommelig entusiasme.
De to gigantene dominerer flere store IT/Internett-områder, men ingen av dem er i tet innen sosiale nettverk. Googles Orkut og Microsofts Live Spaces henger etter.
Her har Facebook, Myspace, Twitter og en lang rekke lokale nettsamfunn festet grepet. Google har kjøpt YouTube. Begge har siklet på Facebook, og Microsoft har fått lov å kjøpe en bitte liten andel av det populære nettsamfunnet.

Ikke bare én vinner
–I forhold til de enorme ressursene Microsoft har, synes jeg det har kommet overraskende lite nyutvikling derfra. Bing har noen gode tjenester, men jeg er ikke overimponert. Jeg oppfatter Google som mer innovativ og Internett-drevet, sier Håkon Wium Lie i Opera.
Opera har klaget Microsoft inn for EU fordi selskapet mener at giganten gjør livet surt for andre nettlesere. Nylig ble det kjent at Microsofts nye operativsystem Windows 7 kommer med en europeisk versjon uten Explorer.
Lie tror ikke krigen mellom kjempene er et løp med bare én vinner.
–Weben er en plattform som gir folk verden over muligheten til å være kreative og lage nye tjenester. Det spiller ingen rolle om du sitter i Oslo eller Katmandu. Internett er en demokratiserende kraft som gjør det mulig for alle å konkurrere mot Google og Microsoft på enkelte områder, sier Lie, som tror totalt ukjente outsidere kan komme fra det store intet og sette dagsorden.

Les også:

Les flere nyheter på E24

Annonsørinnhold