Helseforsikringsselskaper investerer i tobakk

Helseforsikringsselskap vil at du skal fortsette å røyke, mener forskere ved Harvard.

- RØYKING DREPER: Og nå investeres ikke nordmenns pensjonspenger i tobakk lenger.

Poppe, Cornelius
  • Christine Jensen
Publisert:

- Det er den kombinerte utstopper- og veterinær-tilnærmingen: uansett hvordan det går, får du hunden din tilbake, sier David Himmelstein.

Han er en av Harvard-forskerne som har skrevet et innlegg i siste utgave av New England Journal of Medicine der han mener å ha klare bevis for at forsikringsbransjen foretrekker profitt over helse.

Forskerne har regnet seg frem til at amerikanske forsikringsselskap som livnærer seg av å forsikre helse og liv, har nærmere 29 milliarder kroner investert i tobakks-aksjer, skriver Scientific American.

1,5 mrd.

Den største tobakksinvestoren på listen er det 160 år gamle selskapet Prudential som har avdelinger både i USA og Storbritannia. De skal ifølge forskerne ha investert mer enn 1,4 milliarder dollar, tilsvarende 9 milliarder kroner, i tobakksindustrien. Investeringene er gjort i både Imperial Tobacco og British American Tobacco.

Selskapet Sun Life Financial, med hovedkontor i Toronto, skal ifølge forskerne eie aksjer for over en milliard dollar i Philip Morris og andre tobakkselskaper.

I alt har forskerne listet opp sju forsikringsselskap som har investert stort i tobakksindustrien.

- Holdningskapende arbeid

Himmelstein mener investeringene betyr at forsikringsselskapene vil at folk skal fortsette å røyke.

- Hvis du har satset en milliard dollar i aksjer så vil du ikke se disse aksjene synke i verdi, sier Himmelstein, som er bekymret for utviklingen.

- Det er mindre sannsynlig at de engasjerer seg i holdningskapende arbeid mot tobakk og at de støtter anti-tobakklover - noe som nesten alle andre helseselskaper ville hatt et ønske om å gjøre, sier Himmelstein.

Forskerne mener forsikringstakerne taper dobbelt.

"Selv om investering i tobakk samtidig med salg av helseforsikring kan virke mot sin hensikt, har forsikringsselskaper funnet en måte å tjene på begge deler. Forsikringsselskapene ekskluderer røykere fra full dekning og krever i alminnelighet høyere premier. Forsikrerne vinner og røykerne taper - ganger to", skriver forskerne i innlegget.

Flere nyheter på E24.no

Publisert:

Flere artikler

  1. Milliarder opp i røyk etter nytt myndighetsforslag

  2. Jakter på neste generasjon med røykere:
    Kinesiske skoler sponses av tobakksindustrien

  3. Tobakksgigantene: - Smuglingen har økt etter at sigarettene ble skjult

  4. Tjener fett pånorske røykere

  5. Lader opp til kampenfor synlig tobakk