Helseforsikringsselskaper investerer i tobakk

Helseforsikringsselskap vil at du skal fortsette å røyke, mener forskere ved Harvard.

- RØYKING DREPER: Og nå investeres ikke nordmenns pensjonspenger i tobakk lenger.

Poppe, Cornelius
  • Christine Jensen
Publisert:,

- Det er den kombinerte utstopper- og veterinær-tilnærmingen: uansett hvordan det går, får du hunden din tilbake, sier David Himmelstein.

Han er en av Harvard-forskerne som har skrevet et innlegg i siste utgave av New England Journal of Medicine der han mener å ha klare bevis for at forsikringsbransjen foretrekker profitt over helse.

Forskerne har regnet seg frem til at amerikanske forsikringsselskap som livnærer seg av å forsikre helse og liv, har nærmere 29 milliarder kroner investert i tobakks-aksjer, skriver Scientific American.

1,5 mrd.

Den største tobakksinvestoren på listen er det 160 år gamle selskapet Prudential som har avdelinger både i USA og Storbritannia. De skal ifølge forskerne ha investert mer enn 1,4 milliarder dollar, tilsvarende 9 milliarder kroner, i tobakksindustrien. Investeringene er gjort i både Imperial Tobacco og British American Tobacco.

Selskapet Sun Life Financial, med hovedkontor i Toronto, skal ifølge forskerne eie aksjer for over en milliard dollar i Philip Morris og andre tobakkselskaper.

I alt har forskerne listet opp sju forsikringsselskap som har investert stort i tobakksindustrien.

- Holdningskapende arbeid

Himmelstein mener investeringene betyr at forsikringsselskapene vil at folk skal fortsette å røyke.

- Hvis du har satset en milliard dollar i aksjer så vil du ikke se disse aksjene synke i verdi, sier Himmelstein, som er bekymret for utviklingen.

- Det er mindre sannsynlig at de engasjerer seg i holdningskapende arbeid mot tobakk og at de støtter anti-tobakklover - noe som nesten alle andre helseselskaper ville hatt et ønske om å gjøre, sier Himmelstein.

Forskerne mener forsikringstakerne taper dobbelt.

"Selv om investering i tobakk samtidig med salg av helseforsikring kan virke mot sin hensikt, har forsikringsselskaper funnet en måte å tjene på begge deler. Forsikringsselskapene ekskluderer røykere fra full dekning og krever i alminnelighet høyere premier. Forsikrerne vinner og røykerne taper - ganger to", skriver forskerne i innlegget.

Flere nyheter på E24.no

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Jakter på neste generasjon med røykere:
    Kinesiske skoler sponses av tobakksindustrien

  2. Tobakksgigantentapte mot staten

  3. Milliarder opp i røyk etter nytt myndighetsforslag

  4. Annonsørinnhold

  5. Harde anklager mot tobakksgigant i Malawi

  6. Tobakksgigant vil slutte å selge sigaretter