Presidentkandidaten som vil legge ned sentralbanken

Ron Paul er valgets morsomste kandidat.

HO
  • Lars Unar Størdal Vegstein
Publisert:,

Ron Paul, som prøver å bli republikansk presidentkandidat, vil legge ned den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve eller Fed). Den står i veien for et virkelig fritt marked, mener Paul.

Les også: Kan bruke 10 milliarder kroner på å bli president

Feds praksis med hyppige renteendringer skaper et ustablit marked. Han krever at grunnlaget for rentebeslutningene gjøres offentlig. Markedet vil ikke være fritt før den viktigste prisen av alle, prisen på penger, settes av markedet, snarere enn av Fed.

Dessuten vil han gjeninnføre gullstandarden, det vil si å knytte dollarkursen til en bestemt mengde gull, fremfor å la kursen flyte. Dermed vil verdien av dollaren holdes stabil. Dagens inflasjon er en skjult skatt, mener Paul.

Ifølge avisen Boston Herald mener Paul også at sentralbanken må lastes for den amerikanske boligboblen, ved å holde renten lav for lenge.

Markedsfundamentalist

Listen over Ron Pauls ytterliggående forslag er lang. Han vil avskatte sentralbanken, skatteetaten og inntektsskatten, trekke USA ut av NATO og FN.

Dessuten vil han gjeninnføre gullstandarden og avblåse "krigen" mot narkotika.

Han vil også legge ned det statlige utdanningsdepartementet, og gi ansvaret for utdanning tilbake til delstatene og foreldrene. Han vil gi store skattefritak for skolepenger.

Miljøverner

Også på miljøområdet er han en sterk tilhenger av privat eiendomsrett. Han mener at sentrale myndigheter har vist seg uegnet til å styre miljøpolitikken, fordi disse subsidierer forurensende virksomhet som tømmerhugging i nasjonalparkene.

Nøkkkelen til miljøvern er derfor beskyttelse av den private eiendomsretten. Det vil føre til at kostnadene ved forurensning blir høyere for forurenseren.

En gal raddis, sier du?

- Jeg ser ikke på meg selv som en radikaler. Det er de som sitter i regjeringen nå som er radikale. De trykker opp penger når de trenger det, øker underskuddet og starter kriger rundt om i verden. For meg er det virkelig radikalisme, sier presidentkandidaten ifølge VG Nett.

Innsamlingsrekord

Og han står ikke alene. 16. desember satte Paul ny innsamlingsrekord.

I løpet av 24 timer samlet Paul inn seks millioner dollar, drøyt 32 millioner kroner, til valgkampen.

Noe av forklaringen er utvilsomt Pauls motstand mot krigen i Irak. Men hans fientlige innstilling overfor sentralbanken (Fed) har også fått større appell etter krisen i det amerikanske boligmarkedet.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Grasrotpresident neste?

  2. Republikanere vil tilbake til gullstandard

  3. Kongressen skal sjekke Fed

  4. Annonsørinnhold

  5. Enda billigere dollar

  6. Friere flyt av BH-er