Kilder: Trump trekker USA ut av Paris-avtalen

USAs president Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Paris-avtalen, ifølge flere amerikanske medier.

VIL UT: Donald Trump skal ha besluttet at USA forlater Paris-avtalen.

Foto: Nicholas Kamm AFP
 • Anders Park Framstad
 • Karl Wig
Publisert:,

Det får miljøorganisasjoner til å reagere kraftig.

– Dette kommer til å være svært alvorlig for det internasjonale klimaarbeidet. Her ser vi et USA som setter seg helt på siden av resten av verdensamfunnet. Det er så uansvarlig som det kan få blitt, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til E24.

– USAs president er verdens eneste statsleder som gir regelrett blanke i hva vitenskapen om jordas klima sier, tordner Naturvernforbundets Silje Ask Lundberg til VG.

Den angivelige utmeldelsen ble først meldt av nettstedet Axios og er ikke bekreftet fra offisielt hold. Medier som ABC News, CNN, Politico, New York Times og CBS News mener imidlertid å kunne verifisere opplysningene med egne kilder.

Trump selv forholder seg hemmelighetsfull. Etter å ha mottatt en drøss av spørsmål fra E24 og andre medier på Twitter om opplysningene stemmer, skriver presidenten onsdag ettermiddag at han vil dele sin beslutning «i løpet av de neste dagene».

En ikke-navngitt person i Det hvite hus sier til ABC News at Trump-administrasjonen nå pønsker ut hvordan beslutningen skal annonseres, og hvilke begrunnelser som skal gis utad.

Flere norske politikere har valgt å uttrykke sin misnøye.

– Når Trump ikke tar klimaansvar, blir det enda viktigere at Europa og Norge gjør det, twitrer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Paris-avtalen er en internasjonal klimaavtale som ble inngått under toppmøtet i den franske hovedstaden i desember 2015. Den er underskrevet av 175 land, og tar sikte på å redusere de globale utslippene.

I avtalen ligger det blant annet at den globale oppvarmingen skal begrenses til under to grader, med en visjon om 1,5 grader, sammenlignet med førindustriell tid.

Ser nytt Trump-mareritt

– Dette vil bli enda et mareritt for Trump, spår Bellona-sjefen.

Han viser til at Paris-avtalen har oppslutning blant flere republikanere og tror presidenten kan møte motstand i eget parti, i tillegg til å få mulige søksmål på nakken fra ulike amerikanske organisasjoner.

Men Hauge ser også muligheter:

– Selv om dette er alvorlig, betyr det ikke at klimaarbeidet som gjøres i USA stanser helt opp. Og jeg tror resten av verden vil ta et tydelig lederskap uten USA. Det at Trump står utenfor, kan kanskje også gjøre at klimaarbeidet går raskere, sier Hauge.

Detaljene rundt hvordan retretten skal foregå i praksis, skal være under utarbeidelse i en gruppe som blant annet inkluderer lederen for USAs miljøverndirektorat, ifølge amerikanske medier.

Man vurderer enten en full, formell utmeldelse over flere år, eller å trekke seg fra hele FNs klimaavtale. Det sistnevnte regnes som raskere, men mer ekstremt.

– Problematisk

Det har i en tid vært kjent at Trump hadde USAs deltagelse i Paris-avtalen til vurdering, og presidenten tvitret i lørdag at han ville fatte en avgjørelse i sakens anledning i løpet av den inneværende uken.

I helgen ble de øvrige G7-landene enige om å gi ham mer tid til å finne ut av spørsmålet, selv om ikke alle var fornøyd med den løsningen.

– Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, at G7-toppmøtet ikke kunne bli enige om formuleringer om klimaendringer, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

Avtalen ble ratifisert av Barack Obama høsten 2016, og har flere ganger blitt meget varmt omtalt av den daværende presidenten.

Valgløfte

«Å trekke seg fra Paris er den største tingen Trump kan gjøre for å bygge ned klimaarven fra Obama. Det sender et stridbart signal til resten av verden om at Amerika ikke prioriterer klimaendringer, og truer med å ødelegge ambisjonen i hele avtalen» skriver Axios onsdag.

Axios er et nyhetsnettsted startet av Politico-veteranene Jim Vandehei og Mike Allen.

NTB skriver at Trump, ved en eventuell uttrekning, trosser et stort flertall i USAs befolkning, flere nære medarbeidere, og store deler av resten av verden.

Men samtidig betyr det at han er i ferd med å oppfylle et av sine valgløfter. Før Trump ble president, lovet han å «kansellere» Parisavtalen.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Paris
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Trump trekker USA ut av Parisavtalen

 2. Musk trekker seg fra Trump-råd etter Paris-avgjørelsen

 3. Axios: Trump vil trekke seg fra Parisavtalen

 4. Annonsørinnhold

 5. Tech-gigantene trygler Trump: – Ikke trekk USA ut av klimaavtalen

 6. Spetalen gir Trump full støtte