Kvitrer aksjekursene opp og ned: Disse selskapene er blitt rammet av Trumps twitterbonanza

Når Donald Trump langet ut mot Toyota på Twitter, falt aksjen. Her er selskapene som har fått smake på den kommende presidentens twitterpisk.  

SNART PRESIDENT: Donald Trump får mye kritikk for sine politiske uttalelser på Twitter.
Publisert: Publisert:

Boeing, Lockheed Martin, Carrier, Ford, General Motors, Toyota ...

Listen over selskaper som har fått smake på Trumps twittersalver begynner å bli lang.

Hvor mye klarer egentlig USAs påtroppende president å endre gigantselskapenes markedsverdier via en 140-tegns melding på en mikrobloggtjeneste?

Senest torsdag fikk nok et selskap kjenne på effekten fra twitterkongen som tas i ed som USAs 45. president fredag den 20. januar.

Aksjene til Toyota falt umiddelbart etter at Trump publiserte nok et innlegg med løfte om straffetoll om bilprodusenten velger å bygge nye fabrikker i Mexico, for salg i det amerikanske markedet.

Trump vil ha jobbene i USA i stedet.

– Det er et problem

Professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Knut Anton Mork, tror ikke det er lurt av Trump å blande seg inn i enkeltsaker i næringslivet på denne måten.

– Det skaper rett og slett uro i markedet. Politisk usikkerhet gjør at investorer synes det er vanskelig å investere. Markedet blir preget av støy, og seriøse aktører gjør klokt i å holde seg ute. Det er et problem, sier den tidligere sjeføkonomen i Handelsbanken til E24.

(Saken fortsetter under)

RETT NED: Kursen til Toyota Motor Corporation stupte brått etter Twitterangrep fra Trump, fra 121,14 amerikanske dollar til omtrent 120,37.

Fra flyselskaper til bilprodusenter

I desember kritiserte Trump flyproduksjonsselskapet Lockheed Martin.

Han mente at kostnadene for nye F-35 flyene de skulle produsere var «ute av kontroll».

Selskapets markedsverdi sank med nesten fire milliarder dollar etter at twittermeldingen ble lagt ut.

Også Norge har bestilt F-35-fly fra Lockheed Martin, nærmere bestemt inntil 52 stykker.

Samme måned fikk Boeing omtrent samme beskjed fra den kommende presidenten: Selskapet skal produsere to nye fly kjent som Air Force One – fly som skal tjene Det hvite hus.

Trump var heller ikke her fornøyd med prislappen.

Som han lovte i valgkampen jobber Trump for tiden hardt for å skape jobber i landet han snart skal styre. Dette ved å tvinge amerikanske selskaper med produksjon utenlands hjem via straffetoll.

Han har også truet med straffetoll mot for eksempel Kina, som han mener manipulerer egen valuta for å få et overtak og kunne eksportere sine varer til for eksempel USA.

Også General Motors fikk av Trump streng beskjed, selvfølgelig via Twitter, om å holde produksjonen innenlands hvis de ikke vil bli pålagt store straffetoller på grensen.

USTABILT: Aksjekursen falt etter at Trump langet ut mot General Motors på Twitter, men har steget igjen siden.

Tirsdag denne uken annonserte Ford at de dropper planene om en ny fabrikk i Mexico og heller investerer i USA, som vil skape rundt 700 nye arbeidsplasser innenlands.

Dette skjedde kun få timer etter at Trump gikk hardt ut mot General Motors på Twitter.

– Det er ikke politikk

Knut Anton Mork, Professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.

– Donald Trump har lagt seg til å drive politikk via Twitter på en case by case basis, sier Knut Anton Mork.

– Gjerne mot selskaper han har noe imot, fordi de har noe imot han. Han får store overskrifter ut av dette, men de realøkonomiske virkningene er egentlig veldig små.

Mork refererer blant annet til da den påtroppende presidenten stoppet airconditionprodusenten Carrier fra å flytte en av fabrikkene sine i Indiana til Mexico mot slutten av året, og reddet 1000 arbeidsplasser.

– Han minner om at 75.000 mister jobber hver dag i USA. Dette er normalt – å berge 1000 jobber er en dråpe i havet. Det er ikke politikk. Politikk er å gjøre noe mye bredere, og da må man bruke mer penger. Det blir falskneri, sier Mork.

– Tror du selskapene «skremmes» til å gjøre som Trump vil?

– Selskapene sørger for å lage overskrifter som ser bra ut for Trump, uten at fundamentet er så veldig sterkt. Det i seg selv er et problem, for markedene vil ikke reflektere reell informasjon.

App for aksjespekulanter basert på Trump-Tweets

Appen «Trigger» har nylig laget en funksjon de kaller «Trump Triggers». Denne sender brukerne beskjed hver gang USAs påtroppende president legger ut en melding på Twitter som handler om selskaper som kan handles på børsen. Hvis du eier en aksjeandel i selskaper Trump tvitrer om, kan du til og med sette innstillingene i appen til å selge, kjøpe eller shorte.

– Disse triggerne kan hjelpe deg å fange opp bevegelser eller administrere beholdningen din basert på markedets reaksjon til den fremtidige presidentens bemerkninger, skriver appens representanter i en bloggpost.

PUSHVARSEL: Appen sender deg beskjed på telefonen når et selskap du eier aksjer i blir omtalt av den påtroppende presidenten.

Kina advarer: – Utenrikspolitikk er ikke en barnelek

Donald Trump mottar stadig kritikk for sine politiske utspill på mikrobloggingstjenesten, ikke bare fra hjemlandet.

Sist ute er et statlig kinesisk nyhetsbyrå som enkelt sagt ber USAs neste president om å holde kjeft.

At Twitter har vært bannlyst og blokkert i Kina siden 2009, ser ikke ut til å stoppe overhodene i verdens nest største økonomi fra å få med seg hva den Trump mener om dem.

Les også

Trump advarte GM om straffetoll – Så varslet Ford at de dropper milliardfabrikk i Mexico

– Alle skjønner den sunne fornuft i at utenrikspolitikk ikke er en barnelek, og ikke minst at det ikke er som å gjøre businessavtaler, skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua i et redaktørinnlegg denne uken.

– Twitter bør ikke være et instrument for utenrikspolitikk.

Ingen planer om å slutte

På 140 tegn eller mindre har Donald Trump skutt kritikk mot Beijing over Taiwan, handel, Det sørkinesiske hav og nå nylig, Nord Korea.

– Kina har tatt ut massive mengder penger og rikdom fra USA i en fullstendig ensidig handel, men vil ikke hjelpe til med Nord Korea. Flott! tvitret Trump på mandag.

Flere har lurt på om Trump skal roe ned på tvitringen etter at han blir innsatt som president. Sean Spicer, som blir Trumps pressetalsmann, fortalte til ABC News på søndag at han kommer til å fortsette å bruke Twitter for å nå ut til folk.

– Når har tvitrer får han resultater. Så uansett om det er Twitter, om han holder pressekonferanse eller sitter i et møte, vil han fortsette å sørge for å kjempe for det amerikanske folket hver eneste dag.

FÅR KRITIKK: Kina har vært blinkskive for mange av Trumps Twittermeldinger den siste tiden.
Les også

USA skapte 156.000 nye jobber i desember

Les også

14.30: Månedens viktigste tall

Les også

Måling: Amerikanere tror på bedre tider neste år

Publisert: