Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip

Utenriksdepartementene i Tyskland og Frankrike ber Iran om å umiddelbart løslate det svenskeide tankskipet som fredag ble oppbrakt av Irans Revolusjonsgarde.

Foto: Basil M. Karatzas Karatzas Images via AP
Publisert:

– Beslagleggelsen av det London-registrerte tankskipet Stena Impero er en ytterligere farlig forverring av en allerede spent situasjon, heter det i den tyske uttalelsen, som NTB viser til.

Tyskland og Frankrike fordømmer beslagleggelsen, skriver nyhetsbyrået.

Ulykke med fiskebåt

Fredag ble det svenskeide skipet Stena Impero oppbrakt av Iran Revolusjongarden. Også en Liberia-registrert supertanker ble stanset midlertidig før det etter kort tid fikk reise videre.

Tidligere lørdag ble det klart at Stena Impero har blitt ført til den iranske havnebyen Babdar Abbas. Iranske myndigheter mener skipet var involvert i en ulykke med en iransk fiskebåt. Tankeren vil bli forbli i havnen inn til hendelsen er ferdig undersøkt.

Mannskapet består av 23 personer fra Russland, Latvia, India og Filippinene.

Les på E24+ (for abonnenter)

Tankkrigen i Persiabukta: Missiler, penger og uutholdelig varme

Advarer mot seiling i Hormuz-stredet

BBC melder at britiske myndigheter advarer britiske fartøy om å ferdes i Hormuzstredet.

– Skipene bør holde seg borte fra området inntil videre, sier en talskvinne for den britiske regjeringen, ifølge BBC.

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sier lørdag han er bekymret for at Iran har gått ned en «skummel sti», ifølge nyhetsbyrået Reuters. Han har tidligere uttalt at det vil få «seriøse konsekvenser» dersom Iran ikke løser situasjonen raskt, men understreker at fremgangen vil være diplomatisk.

Oljeprisen stiger

Fredag steg oljeprisen 1,1 prosent etter at det ble kjent at det svenskeide skipet var tatt. På slutten av dagen avslutt handelen i nordsjøolje på 62,81 dollar etter en nedadgående uke.

Her kan du lese mer om