Slik er Hellas' gjeldsberg bare i år

Hellas har en statsgjeld på flere hundre milliarder euro. I løpet av året i år forfaller 18,7 milliarder euro til betaling. – Ikke bærekraftig, sier sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum.

STORE GJELDSUTFORDRINGER: Hellas er skyldig flere hundre milliarder euro. På bildet ses fjellet Olympus i Hellas, sett fra havnen Thessaloiki den 2. april i år.
Publisert:

Tirsdag uttaller EUs økonomikommissær at han er overbevist om at Hellas og landets kreditorer kommer til å bli enige om en avtale om det greske låneprogrammet.

– Jeg er sikker på at vi kommer til å bli enige, sier Pierre Moscovici i et intervju med fransk radio.

Datoen «alle» snakker om er 30. juni, da løper EUs del av redningsplanen for Hellas ut.

Samme dag skal Hellas ha betalt 7,2 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF). Men allerede neste måned må grekerne ut med ytterligere nye 6,9 milliarder euro (se grafikk).

KAN FORTSATT BLI UTESTENGT: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB, tror at så lenge Hellas ikke får en betydelig gjeldsreduksjon, vil de slite med å få innpass hos private långivere.

– Personlig er jeg ikke veldig glad i for mye fokus på datoene, men 30. juni er en viktig dato, sier Øystein Dørum i DNB til E24.

– Da utløper den allerede to ganger forlengede låneavtalen. Samtidig utløper også fristen for å betale fire av de fem juni-avdragene på omkring 1,5 milliarder, sier Dørum.

Totalt har Hellas nærmere 18,7 milliarder euro i gjenstående betalingsforpliktelser i løpet av 2015. Det tilsvarer omtrent 163 milliarder kroner etter dagens kurs.

Grekernes kreditorer er: Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB), Den europeiske investeringsbanken (EIB) og eiere av statssertifikater, såkalte T-bills.

Alle de tre førstnevnte kreditorene har omtrent like mye utestående, nærmere 6 milliarder euro. Mens sistnevnte, eierne av statssertifikatene, har 25 millioner euro utestående.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Ikke bærekraftig

– Hellas har nesten 180 prosent av BNP i gjeld. Det er minst det dobbelte av hva som er bærekraftig for et land, sier sjeføkonom Øystein Dørum til E24.

Hellas står overfor store lånebeløp som forfaller i tiden fremover.

– Hellas er sjanseløs hvis de ikke har fått 7,2 milliarder euro, det beløpet som gjenstår i den andre nødlandspakken fra det internasjonale pengefondet (IMF).

Til sammen utgjør den første og andre nødlånspakken 240 milliarder euro.

Dørum mener det er åpenbart for de fleste at Hellas har mer gjeld enn hva landet vil kunne klare å tilbakebetale.

– Sannsynligheten er veldig liten for at de vil klare å betale all gjelden sin. Det er i hovedsak ikke et akutt spørsmål. 80 prosent av gjelden er til andre stater og andre offentlige institusjoner. De alle fleste lånene det er snakk om, forfaller ikke før etter 2050.

Dørum mener det ikke er usannsynlig at det fortsatt vil komme nye vanskelige runder enn de nært forestående.

– Så lenge Hellas har for mye gjeld, vil de antagelig ikke klare å vende tilbake til private långivere/obligasjonskjøpere, det vil si å finansiere seg på vanlig måte. Det betyr at ved mange av de fremtidige forfallene vil vi ha de samme rundene.

Dørum håper på en snarlig løsning.

– Både med hensyn til Hellas selv, men også til andre land som påvirkes av usikkerheten til Hellas hadde det vært best med en løsning så fort som mulig. Nødlånspakke to bør avløses av en tredje pakke med en vesentlig reduksjon av gjelden, kanskje halvering.

BLIR DE ENIGE? Den greske statsministeren Alexis Tsipras (t.v.) smilte og virket svært fornøyd og selvsikker da han ankom Brussel mandag. Her sammen med EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker. De ble ikke enige om en avtale i går, men enighet kan skje i nær fremtid sier kilder tirsdag.

Tirsdag kom nyheten om at Den europeiske sentralbanken frigjør ytterligere midler til greske banker, gjennom det såkalte ELA-programmet. Dette opplyser en gresk tjenestemann til Dow Jones Newswires. ELA står for Emergency liquidity assistance.

Les også

Grekere demonstrerer for støtte til euroen

Nytt gresk forslag

I går holdt både eurosonens finansministere og statsministere hver sine toppmøter i Brussel. En liten time etter at det siste toppmøtet var ferdig sent i går kveld norsk tid, holdt EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk pressekonferanse.

Selv om ingen avtale ennå er nådd, var begge svært positive.

– Dagens forslag (fra Hellas) er et positivt skritt. Forslagene vil bli vurdert i de kommende timene, sa Juncker i går kveld.

Juncker la deretter til at eurogruppen igjen vil møtes onsdag. Dermed er han sikker på resultat når lederne for EU-landene møtes i Brussel igjen torsdag 25. juni, noe Pierre Moscovici altså også har understreket tirsdag.

De positive signalene fra Brussel mandag kveld smittet helt over på finansmarkedene i Asia. Japans' Nikkei Index steg 1,2 prosent til en 15-år høy topp tirsdag morgen, skriver The Guardian i morgentimene.

Også øvrige børser verden over har løftet seg på bedre utsikter for en mulig Hellas-løsning, de fleste store børser i Europa endte i grønt i går.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om