– Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas

Etter tre timer i krisemøte om ny Hellas-avtale melder president for eurogruppen Jeroen Dijsselbloem at eurogruppen forventer å motta et nytt gresk forslag onsdag.

NYTT ANSIKT: Stemningen mellom eurogruppen president Jeroen Dijsselbloem (t.v), Hellas nye finansminister Euclid Tsakalotos og Frankrikes finansminister Michel Sapin (t.h) virket lett før tirsdagens møte i eurogruppen, skriver The Guardian.

Virginia Mayo
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Tirsdag møttes eurosonens finansministere, eller eurogruppen, nok en gang til møte om Hellas. Grekerne hadde på forhånd valgt å ta med seg den samme avtalen som de la på bordet onsdag i forrige uke.

En helt ny avtale må på bordet var dommen fra eurogruppen.

– Det første steget blir at den greske regjeringen vil sende eurogruppen en ny forespørsel om støtte fra eurosonens redningsfond ESM. Så snart den er kommet inn, forhåpentligvis allerede i morgen, vil vi ha en telefonkonferanse for å formelt starte prosessen med å behandle denne forespørselen, sier president i eurogruppen og Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem til pressen kort tid etter møtet var over tirsdag.

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Han legger til at eurogruppen trodde grekerne ville komme med et helt nytt forslag tirsdag, og at de nå venter å motta et nytt forslag onsdag, skriver The Guardian.

– Tiden er knapp for å nå en ny avtale om den greske gjelden, sier Dijsselbloem.

Flere av de andre medlemmene i eurogruppen virket også lite fornøyd med mangel på nytt gresk forslag til avtale tirsdag.

– Vi kan ikke diskutere noen løsning for Hellas kommer med nye forslag. Og det bør de gjøre raskt. Gjerne i løpet av kvelden, skriver Finlands finansminister Alexander Stubb på Twitter.

En talsmann for den greske regjeringen bekrefter at det vil komme et nytt forslag fra Hellas onsdag, skriver The Guardian.

Skal snakke mer

Om litt over en time skal regjeringslederne i eurosonen møtes for å diskutere situasjonen i Hellas.

På vei inn til toppledermøtet gjorde president i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker det klart at utfallet av møtet kommer an på Hellas' statsminister Alexis Tsipras.

– Jeg er alltid glad for å diskutere situasjonen med ham, men utfallet kommer an på Tsipras, sa han pressen ifølge The Guardian.

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Dijsselbloems regjeringssjef var litt mindre imøtekommende mot Tsipras før kveldens møte.

– Hellas tar en stor risiko, og den eneste løsningen er å innføre reformer. Hvis det ikke kommer nye forsalg snart vil ikke lederne i eurosonen kunne hjelpe landet, sier han.

Merkel mener det ikke er noe grunnlag

Ved ankomst i Brussel gikk Tysklands forbundskansler Angela Merkel rett bort til pressen og understreket at hun fortsatt ikke ser noe grunnlag for nye forhandlinger med Hellas som følge av at det greske folket stemte klart nei til kreditorenes reform- og kuttforslag på søndag.

– Solidariteten på et europeisk nivå, og ansvaret på nasjonalt nivå er fortsatt viktig, uten dette og økonomiske reformer kan vi ikke skrive under noen ny avtale, sier Merkel ifølge The Guardian.

Hun la i likhet med Dijsselbloem til at tiden begynner å bli knapp for å komme til en ny avtale med Hellas.

Merkels franske motpart François Hollande var litt mer positiv da han ankom kveldens møte, men understreket også at de må komme nye reformforslag fra Hellas på bordet innen kort tid.

– Europa bør være klare til å gi Hellas øyeblikkelig økonomisk hjelp, men vi må vise ansvar. Vi kan ikke være tilbake hit hver tredje måned for å snakke om Hellas, sier han ifølge Dow Jones.

– Vi trenger hurtighet. Det er denne uken beslutningene må treffes, sier Hollande ifølge NTB.

Kort tid etter Merkel møtte pressen skal Tsipras ha ankommet kveldens møte med et stort smil om munnen, skriver The Guardian.

Les også

Dette mister eurosonen om Hellas forsvinner

Presenterte gammelt forslag

Rett før Dijsselbloem og de andre eurolederne møtte pressen meldte The Guardian at den nye greske finansministeren Euclid Tsakalotos fikk gode tilbakemeldinger på sin presentasjon i eurogruppen.

Tsakalotos fikk jobben som finansminister etter at Yanis Varoufakis gikk av mandag. Tsakalotos skal ha vært den av kandidatene med mest nøytral politikk i håp om at han kan skape et bedre forhold til kreditorene enn hans forgjenger.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

I det siste forslaget, som ble lagt frem på onsdag i forrige uke, godtok den greske regjeringen flere av reformene kreditorene, Den europeiske sentralbanken, Det internasjonale pengefondet og EU, har ønsket seg tidligere. Men ha om en restrukturering av den greske gjelden og fortsatt momsfritak på de greske turistøyene.

Den greske finansministeren møtte opp til dagens møte uten et nytt skriftlig forslag til sine kollegaer, men skal i stedet ha holdt en muntlig presentasjon hvor han gikk inn på hva Hellas er villige til å gå med på av reformer.

– Forslaget ble da ikke diskutert fordi finansministrene ville vente til etter den greske folkeavstemningen, sier en talsmann for den greske regjeringen.

Nå er det altså ventet at grekerne vil komme med et nytt forlag til kriselånsprogram i løpet av onsdagen.

Les også

Juncker: – Slutt å plag meg, jeg tekster med Tsipras

Les også

Eurosjef om Hellas: Blir vanskelig

Les også

– Splittet eurosone før krisemøte om Hellas

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Eurotopp om skjebnemøtet:
    – Tillit er det største problemet

  2. Hellas har overlevert nytt reformforslag

  3. Tusk vil ha avgjørelse om kriselån tirsdag kveld

  4. Dette krever kreditorene av Hellas

  5. Eurogruppen avsluttet møtet uten ny Hellas-avtale