Tsipras: Ny avtale med kreditorene innen tirsdag

Statsminister Alexis Tsipras lover grekerne at problemene de opplever ved stengte banker, ikke vil vare lenge.

SNAKKET TIL FOLKET: Hellas' statsminister Alexis Tsipras ba nok engang det greske folk om å stemme nei søndag, og lovet en rask avtale.

-
Publisert:,

– En ny avtale med kreditorene vil være på plass innen tirsdag, sier den greske statsministeren. For tredje gang på under en uke tok Hellas' statsminister Alexis Tsipras til direktesendt tv for å be det greske folket stemme nei til kreditorenes økonomiske reformer søndag.

– Om nei vinner kan jeg love dere at dagen etter vil jeg være i Brussel, og det vil komme en avtale. Folkeavstemningen er siste steg på veien til en avtale, sier han tv-kanalen ANT 1 torsdag kveld.

Tsipras stoppet ikke der, og lovte at dersom grekerne stemmer nei under søndagens folkeavstemning vil en ny låneavtale med kreditorene være underskrevet tirsdag.

– I fem år har Hellas iverksatt partnernes beslutninger, men det har ikke løst det greske problemet. Den eneste måten vi kan oppnå bedre betingelser og ende denne onde sirkelen av krise er å tillatte det greske folket å si sin mening, sier han.

Les også

Refser internasjonale stjerneøkonomer for manglende Hellas-kunnskaper

– Vi har rettferdigheten på vår side, Vi kjemper for demokrati, for både Hellas og Europa.

Den nye talen kommer dagen etter en ny meningsmåling viste at nei-siden er i ferd med å krympe. Onsdag kveld var antallet som vil stemme nei på søndag nede i 39,3 prosent etter å ha vært over 50 prosent tidligere i uken. Ja-siden ledet i går med 43,3 prosent, skriver The Guardian.

HAMRET LØS: Hellas' statsminister har ikke vært nådig i sin beskrivelse av kreditorene den siste tiden.

Gjentok kritikk

Nok en gang benyttet den greske statsministeren muligheten til å kritisere landets kreditorer, Den europeiske sentralbanken (ESB), Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU.

I intervjuet la Tsipras til at han de siste dagene har sett mange bilder av eldre grekere som står timevis i lange køer foran landets minibanker.

– Dette er «et pinlig syn», sier han og understreker at det er de andre eurolandene har skylden for dette.

– De har tvunget ESB til å fryse utbetalingene til greske banker, sa Tsipras.

Alle banker i Hellas holder stengt for vanlige kunder denne uken, med et unntak for pensjonister uten bankkort, som i enkelte perioder får ta ut kontanter fra bankene. Samtidig er det innført et maksimumsbeløp for uttak i minibanker på 60 euro per dag.

– Folk som sliter, som står i køer i banker og minibanker, vet at vi kjemper for en levedyktig og verdig løsning, sier Tsipras.

Les også

Derfor er «bank run» farlig

Kan gå av

Torsdag formiddag sa Hellas' finansminister Yanis Varoufakis at han kan gå av dersom grekerne stemmer nei søndag.

– Ja, vi kan godt komme til å gjøre det. Men vi vil gjøre dette i en ånd av samarbeid med den som tar over for oss, svarte Varoufakis på spørsmål fra det australske radionettverket ABC om regjeringen vil gå av hvis flertallet sier ja, og overlate makten til et forretningsministerium.

Mandag åpnet også Tsipras for at han kan gå av som statsminister neste uke, om grekerne ikke stemmer etter hans anbefaling.

– Om det greske folket sier ja, vil vi respektere det og den greske regjeringen vil lytte til folket, sa Tsipras mandag.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Trenger mer

En fersk rapport fra IMF viser at dersom Hellas ikke innfører noen økonomiske reformer den neste tiden vil landet bli nødt til å sikre 50 milliarder euro ekstra for å stabilisere økonomien.

Samtidig spår IMF at den økonomiske veksten til Hellas i inneværende år blir på 0 prosent, en nedgang fra forrige prognose som var på 2,5 prosent, skriver NTB.

IMF gjorde det klart på onsdag at Hellas ikke lenger har tilgang på lån fra fondet, men at grekerne fortsatt beholder stemmeretten til tross for at de tirsdag ble det første utviklede landet noensinne til å misligholde et lån fra IMF.

Fikk nei

Tsipras utspill de siste dagene har ikke falt i god jord hos kreditorene. Særlig i Tyskland har viljen til å fortsette samarbeidet med grekerne sunket de siste dagene, skriver Dow Jones.

Mange mener også at Tsipras oppførsel viser at han ikke er en stabil leder, og at det kan bli vanskelig å samarbeide med ham fremover.

Onsdag forsøkte Tsipras og den greske regjeringen på en ny avtale med kreditorene etter å ha levert inn et nytt forslag, hvor de lover å innføre flere av reformene kreditorene lenge har ønsket seg. Til tross for dette fikk grekerne et enstemmig nei fra eurogruppen, som vil vente med forhandlingene til etter grekerne har gått til urnene.

– Møtet i eurogruppen er nå over, og vi venter med nye samtaler til etter folkeavstemningen, skrev president i eurogruppen og Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem på Twitter.

– Jeg synes dagens situasjon er trist gitt at den greske befolkningen tydeligvis har et strekt ønske om å bli i Europa og i eurosonen, noe vi støtter dem fullstendig på.

Her kan du lese mer om