Dyreste dollar siden 2001: – Ligner faktisk litt på perioden vi er i nå

En dollar koster nå 9,31 norske kroner, noe som er det høyeste nivået siden 2001. Seniorøkonom mener kursen kan fortsette videre oppover, og sammenligner tiden vi er inne i med «dot com»-boblen under årtusenskiftet.

KRONEFALL: Kjetil Martinsen i Swedbank følger valutamarkedet tett. Han mener den norske kronen svekker seg som følge av at utlendingene selger seg ut av Norge.
Publisert:

Det begynner å bli lenge siden dollaren kostet under seks kroner, som var tilfellet mellom 2010 og til «oljesmellen» for alvor traff Norge våren 2014.

Skal vi gå enda lenger bak i tid, sto dollarkursen i 4,96 mot den norske kronen i finanskriseåret 2008.

Tirsdag ble dollaren handlet til 9,31 norske kroner, noe som ifølge Infront er det høyeste nivået siden juli 2001. Da ble det investert betydelig i teknologi- og internettselskaper.

Se utviklingen i dollarkursen (USD/NOK) gjennom de siste to tiårene lenger ned i saken.

Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank ser et likhetstrekk.

– Den perioden ligner faktisk litt den perioden vi er i nå, i hvert fall fra USA sitt synspunkt. Landet var i en kraftig høykonjunktur, drevet av kraftige investeringer i tek-aksjer, sier seniorøkonomen.

Les på E24+

Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

Kapitalflukt

Coronaviruset får også skylden for en svakere krone, både gjennom lavere oljepris og økt frykt blant investorene.

– For Norges del har vi lagt bak oss en periode der vi har sett at mange oljeselskap selger seg ut fra norsk sokkel. Det er nok en av hovedgrunnene til at kronen har svekket seg og ikke har hentet seg inn igjen, på tross av at Norges Bank har hevet renten flere ganger, sier Martinsen.

Utenlandske investorers investeringer i Norge har gått ned de siste årene. Investorene vil heller sette pengene sine i amerikanske teknologiselskaper, skal vi tro seniorøkonomen.

– Det er ikke veldig mange andre land som opplever en så stor kapitalflukt, sier han.

Seniorøkonomen utelukker ikke enda svakere verdi på kronen i tiden fremover.

Trosser rentekutt

Det har imidlertid ikke vært ventet at dollaren skulle styrke seg såpass mye. Den amerikanske sentralbanken («Fed») har kuttet renten flere ganger den siste tiden.

– Da glemmer man de strukturelle trendene. Apple-aksjen har steget med nesten 100 prosent det siste året. Da har ikke en rentedifferanse på 1,5 prosent så mye å si som utenlandske investorer heller vil eie Apple i dollar, sier Martinsen.

Les også

Valutastrateg: Klimafokus kan ikke forklare den svake kronen

Det er ikke bare mot norske kroner at dollaren har styrket seg. Også mot euro har valutaen blitt dyrere.

– Det kommer nok av at nøkkeltallene i Europa har vært dårlige, men man nok også se det mot de langsiktige trendene, sier han.

Handelskrigen og geopolitisk usikkerhet har også økt etterspørselen etter dollar, påpeker Martinsen.

Trump-effekt

Martinsen mener også at de pågående primærvalgene i USA kan ha en innvirkning på dollaren.

Et gjenvalg av Donald Trump vil styrke dollaren, og den sittende presidenten gjør det godt på meningsmålingene. Presidenten ble også nylig frikjent i riksrettssaken mot ham.

– Markedet liker Trumps skattelette og hans kraftige ordelag mot kineserne, sier Martinsen.

Publisert: