Biden truer med skatteskjerpelse for oljeselskaper som ikke senker prisene

USAs president Joe Biden vil straffe oljeselskaper økonomisk hvis de ikke sørger for å få ned kostandene for amerikanerne.

USAs president Joe Biden advarte oljebransjen i en tale mandag kveld.
Publisert:

– Oljeindustrien har ikke oppfylt sin forpliktelse om å investere i
Amerika og støtte det amerikanske folket, sa Biden i en tale mandag kveld, ifølge Reuters.

Hvis ikke oljeselskapene øker produksjonen og sørger for å senke husholdningenes energiutgifter, vil Biden oppfordre Kongressen til å innføre straffeskatter og andre restriksjoner for selskapene.

– Det er på tide for disse selskapene å stanse krigsprofitteringen, sa presidenten.

Les på E24+

Anders Opedal har gjort Equinor til tidenes pengemaskin

Oljeprisen klatret i kjølvannet av krigen i Ukraina og de påfølgende restriksjonene mot Russland. Drivstoffprisene har fulgt etter, og vært en av flere bidragsyter til den høye prisveksten både i USA og andre steder i verden.

Oljeselskapene har samtidig fått godt betalt for produktene sine, og leverte knallresultater med store overskudd.

Uttalelsene fra Biden kommer kort tid før mellomvalget i USA, hvor Representantenes hus og deler av senatet er på valg. Presidenten har flere ganger de siste månedene kommet med lignende oppfordringer og advarsler til oljesektoren.

Å få gjennom en skatt på uventet høye overskudd hos oljeselskapene vil være så godt som umulig slik Kongressen i USA er sammensatt i dag, skriver Bloomberg. Demokratene må også gjøre det overraskende bra i valget neste uke for at ikke republikanerne og sentrumsorienterte demokrater skal kunne blokkere dette også i fremtiden, ifølge nyhetsbyrået.

Publisert:
Gå til e24.no