EU kaller inn til nytt energikrisemøte

EUs energiministre møtes til nye krisesamtaler i slutten av september. I mellomtiden vurderer EU-kommisjonen å skattlegge søkkrike olje-, gass- og kullselskap.

Tsjekkias næringsminister Jozef Sikela har kalt inn EU-landene til et nytt energikrisemøte, kun dager etter forrige.
  • NTB-Marie De Rosa
Publisert: Publisert:

Kun dager etter at Europas energiministre var samlet til et ekstraordinært møte i Brussel, kaller EU inn til nye krisesamtaler. Det vil skje 30. september, melder Tsjekkias næringsminister Jozef Sikela på Twitter.

Tsjekkia har formannskapet i EU-rådet og er ansvarlig for å kalle inn til ministermøter.

Tema for krisemøtet er ikke overraskende energikrisen i Europa. EUs energiministre ble på forrige krisemøte enige om å be EU-kommisjonen meisle ut en konkret plan for å dempe de skyhøye gass- og strømprisene. Blant forslagene ministrene diskuterte, var et pristak på gass og et «solidaritetsbidrag» fra olje- og gasselskaper som har tjent seg søkkrike den siste tiden.

Les på E24+

Strømsjokket: Grepene som virkelig betyr noe – uten at det koster en krone

Vil omfordele profitten

Nå kan det virke som EU-kommisjonen vurderer å gå videre med forslaget om «solidaritetsbidrag».

I et lekket utkast gjengitt av flere medier går det fram at kommisjonen vil be europeiske olje-, gass- og kullselskaper dele av superprofitten gjennom et eget «solidaritetsbidrag». Med andre ord blir selskapene pålagt en slags ekstra skatt, men nivået er ennå ikke definert, skriver nyhetsbyrået DPA.

Utbetalingen skal skje innen slutten av året for fortjeneste opptjent i 2022, står det i det foreløpige utkastet. Pengene skal brukes til å hjelpe både strømkunder og energiintensiv industri gjennom det mange europeiske ledere har advart om at blir en hard vinter.

I utkastet omtales ikke forslaget om et pristak på gass. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har flere ganger uttrykt skepsis til et slikt gasspristak.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen jobber med å meisle ut en kriseplan som skal få ned de skyhøye gass- og strømprisene i Europa.

Taler til EU-parlamentet

Flere detaljer om energikriseplanen kan komme allerede onsdag morgen når EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen holder sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg. Samme ettermiddag har EUs klimasjef Frans Timmermanns og energikommissær Kadri Simson innkalt til pressekonferanse om «forslag til en kriseintervensjon for å møte de høye energiprisene».

Von der Leyen har selv lagt fram forslag til fem strakstiltak som skal hjelpe på energikrisen, blant annet et inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader. Også her er tanken at profitten skal fordeles på sårbare strømkunder. Dette er ikke omtalt i det lekkede utkastet fra kommisjonen.

I utkastet går det fram at krisetiltakene skal vare fram til mars 2023.

Publisert: