Qatar sier EU-oppvask kan påvirke gasseksport

Qatar fordømmer den pågående oppvasken etter korrupsjonsskandalen i EU-parlamentet, og varsler at den kan påvirke landets gasseksport.

Tidligere visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, er nå pågrepet for korrupsjon og hvitvasking. Her fra et møte med arbeidsminister i Qatar, Ali bin Samikh Al Marri, i oktober i år.
Publisert: Publisert:

Visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, ble tidligere denne uken pågrepet for korrupsjon. Sammen med flere andre er hun pågrepet og siktet også for å være med i en kriminell organisasjon og hvitvasking. Anklagene går ut på at de skal ha påvirket EUs beslutninger om Qatar, mot gaver og penger.

I kjølvannet av avsløringene, har EU-parlamentet stoppet alt arbeid knyttet til Qatar, som lettelser i visumpolitikken og ny luftfartsavtale. Qatar er også suspendert fra å delta i EU-kommisjonens arbeid, ifølge Barrons.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, fordømmer en diplomat fra Qatar nå denne suspensjonen, samt undersøkelsene som belgiske myndigheter gjennomfører, og sier det kan «negativt påvirke» både internasjonale forhold og landet eksport av naturgass.

Les også

Forbundsdagen har vedtatt pristak på gass

«Viktig leverandør av LNG til Belgia»

– Avgjørelsen om å ilegge slike diskriminerende restriksjoner som begrenser dialog og samarbeid, før den rettslige prosessen er gjennomført, vil negativt påvirke regionalt og globalt samarbeid, i tillegg til de pågående diskusjonene rundt global energikrise og sikkerhet, skal en diplomat fra Qatar ha skrevet i en melding, ifølge AFP.

– Qatar er ikke det eneste landet som er nevnt i denne saken, likevel er det kun vårt land som blir kritisert og angrepet, fortsetter diplomaten.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har belgiske myndigheter etterforsket EU-parlamentet for korrupsjon i mer enn et år, før arrestasjonene begynte.

– Det er svært skuffende at belgiske myndigheter ikke forsøkte å komme i dialog med våre myndigheter for å få fakta på bordet da de ble gjort oppmerksom på forholdene, sa diplomaten i notatet som også fremhever deres «nære» forhold til Belgia.

– Våre land samarbeidet gjennom covid-19-pandemien, og Qatar er en viktig leverandør av LNG-gass til Belgia.

Les også

Tidligere DNV-ansatt anker korrupsjonsdom

Publisert:

Her kan du lese mer om