Pfizer-vaksine godkjent i Storbritannia – starter vaksinering neste uke

Pfizer-vaksinen er godkjent for bruk i Storbritannia. Vaksineringen vil ifølge helseministeren starte neste uke, sier han i et intervju med Sky News.

GODKJENT: Pfizer og BioNTechs vaksine skal rulles ut i Storbritannia fra og med neste uke.
Publisert:

Helseminister Matt Hancock sier dette er fantastiske nyheter, og at det offentlige helsevesenet NHS er klare og vil starte vaksinering neste uke.

Vaksinen er utviklet av tyske BioNTech, med finansiering fra den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer.

– Hjelpen er på vei, og vi kan se veien ut. Vi ser nå at innen våren, kommer vi til å være gjennom dette. La oss holde på viljen vår frem til da, sier Hancock i et intervju med britiske Sky News onsdag morgen.

Denne vaksinen ligger også i tet for godkjenning i EU og Norge. Det kan komme en avgjørelse innen 29. desember. Foreløpige resultater fra testingen viser ifølge Pfizer at vaksinen er 95 prosent effektiv og ikke har noen alvorlige bivirkninger.

Statsminister Boris Johnson skriver på Twitter at nyheten om vaksinens godkjenning er «fantastisk», og sier det er «beskyttelsen fra vaksiner som vil gi oss livene tilbake og få økonomien i bevegelse igjen».

Ifølge The Guardian har Storbritannia bestilt 40 millioner doser. Ettersom vaksinen krever to doser for vaksinering, vil dette være nok til å vaksinere 20 millioner personer. 10 millioner doser er ventet innen slutten av året – 800.000 av disse i løpet av de nærmeste dagene.

Følg utviklingen av vaksiner mot coronaviruset i VGs vaksineoversikt.

Går alene

For resten av landene i Europa skal vaksinen opp i et møte i EUs vitenskapskomité den 29. desember. For Storbritannia gjøres en godkjenning altså allerede nå.

Klikk på grafen nedenfor for å lese mer om Pfizer-vaksinen:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17740

– Storbritannia skal uansett ut av legemiddelsamarbeidet i januar. De har tydeligvis valgt å gå alene litt tidligere. Ellers har jo allerede alle land i Europa bestemt seg for at vi skal ha en felles vaksinestart, forklarer Steinar Madsen, som er lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

Espen Nakstad svarer på hvorfor Norge ikke vil begynne å vaksinere innbyggerne like tidlig som britene:

– I Norge har vi en klar holdning til at vi vil være med på en felles europeisk godkjennelse. Godkjenningssystemet i Europa er godt, og vi ønsker at en godkjennelse skal bygge på solid vitenskapelig grunnlag, og grundig gransking, fortsetter Madsen.

Det er altså ikke aktuelt med en tilsvarende hastegodkjenning her i Norge. Madsen betegner likevel britenes godkjenning som en gladnyhet.

– Vi må regne med at de engelske myndighetene har gjort en så grundig vurdering som de kan, men samtidig litt synd at de velger å bryte ut av det europeiske samarbeidet.

Prioriterer risikogrupper

I Storbritannia står 50 sykehus nå klare og venter på å ta imot vaksinen, sier helseministeren. Eldre personer, folk på sykehjem og de som jobber der vil være de som får vaksinen først i Storbritannia, opplyser helseminister Matt Hancock.

Legemiddelfirmaene BioNTech og Pfizer bekrefter nyheten i en pressemelding, og beskriver godkjenningen som et «historisk øyeblikk».

– Vi har tro på at vaksinasjonsprogrammet i Storbritannia vil redusere antallet sykehusinnleggelser, sier direktør for BioNTech, Ugur Sahin i en uttalelse.

Vanskelig å lagre

Vaksinen krever to doser per person for å være effektiv, og må lagres i 70 minusgrader. På grunn av dette kan den bli vanskelig å lagre og transportere. Ifølge BioNTech kan den overleve i temperaturer på 2–8 grader i opp til fem dager.

Onsdag har Pfizer delt bilder av vaksinen, som viser hvordan den skal pakkes i termo-bokser før transport.

Pfizer og BioNTechs vaksine er en såkalt mRNA-vaksine, som bruker en liten del av virusets genetikk for å lære kroppen hvordan den skal slåss mot viruset.

Også tre andre vaksiner er aktuelle for Norge gjennom «rolling review» i EU-systemer. Vaksinekandidatene til Moderna og Oxford, samt kandidaten til Johnson & Johnson, som ble tatt opp til vurdering tirsdag.

Mens vaksinekandidater som Oxford og AztraZenecas vaksine kan bli lettere å lagre, fordi de kan overleve i kjøleskapstemperatur, har eksempelvis Johnson & Johnsons kandidat en annen fordel: den krever bare én dose for å være effektiv. Prisen per dose kan også variere.

Les også

Kan få vaksine-svar senest 29. desember

Publisert: