Rentemøter i ESB

ESB holder renten på minus 0,5 prosent, oppjusterer vekstutsikt

Den europeiske sentralbanken (ESB) rører foreløpig hverken den rekordlave minusrenten eller støttekjøpsprogrammet. Til tross for økt smittespredning, ser ESB lysere på vekstutsiktene. Euroen styrker seg mot dollar.

STERK EURO: ESB-sjef Christine Lagarde fikk mange spørsmål om den siste tidens eurostyrking på pressekonferansen etter rentemøtet. Bildet er tatt ved en tidligere anledning, da hun signerte den nye 20-euroseddelen.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

ESB holder renten uendret på minus 0,5 prosent, som ventet.

Det knyttet seg på forhånd mer spenning til hvordan sentralbanksjefen ville adressere den siste tidens eurostyrking.

På pressekonferansen sier ESB-sjef Christine Lagarde at selv om de ikke har et spesifikt mål for valutakursen, så har styret denne gangen hatt omfattende diskusjoner om eurostyrkingen i forbindelse med det negative presset på prisveksten.

– Vi følger eurokursen veldig nøye, på grunn av effekten den har på inflasjon, sier hun, og påpeker at i motsetning til tidligere, så er dette spesifikt nevnt i dagens uttalelse.

Euroen styrker seg likevel i ettermiddagstimene, spesielt mot dollar.

En sterkere euro kan svekke regionens eksportmuligheter. Samtidig blir importen billigere og gjør kampen mot lav inflasjon enda vanskeligere.

Euroen styrker seg mot dollar etter ESBs pressekonferanse.

Forrige uke opplevde eurosonen deflasjon for første gang på fire år da prisveksten gikk i minus. Selv om det trolig beror på midlertidige faktorer, er det problematisk for ESB som i årevis har ligget langt under sitt inflasjonsmål på nær to prosent.

ESB venter at inflasjonen forblir negativ de kommende månedene, men kommer tilbake i positivt terreng tidlig neste år. For året under ett venter ESB inflasjon på 0,3 prosent i 2020, 1,0 prosent i 2021 og 1,3 prosent i 2022. 

ESB gjentar at rentene vil holdes på nåværende nivå eller lavere til inflasjonsutsiktene nærmer seg målet. Det gjentas også at ESB står klar til å justere alle sine verktøy for å sikre at inflasjonen beveger seg mot målet.

Les på E24+

Les også: (+) Valutakrig er det siste vi trenger

Les på E24+

Les også: (+) Er kronen den perfekte sikringen av sparepengene?

Ser lysere på veksten i år

ESB anslår at eurosonens økonomi vil falle med 8 prosent i år, oppjustert fra 8,7 prosent i juni. I andre kvartal falt økonomien 11,8 prosent. Neste år ventes det 5 prosent vekst.

Lagarde sier videre at selv om det ligger an til sterk gjeninnhenting i økonomien i tredje kvartal, så gir sommerens smitteøkning «motvind» for oppturen.

ESB holder støttekjøpsprogrammet knyttet til pandemien (PEPP) uendret på 1,35 billioner euro, tilsvarende 14.400 milliarder kroner. Økonomene venter at disse kjøpene økes eller forlenges mot slutten av året, ifølge Bloomberg.

Så langt har ESB sagt at PEPP-kjøpene skal foregå til juni 2021 eller lenger om nødvendig. Verdipapirene som forfaller vil bli reinvestert i hvert fall til utgangen av 2022.

Det regulære støttekjøpsprogrammet på 20 milliarder euro i måneden fortsetter også, i tillegg til ekstrakjøpene på totalt 120 milliarder euro, som ble lansert i mars.

Her er meldingen fra ESB
Her er saken fra Bloomberg
Les også

Les også: Store kronesvingninger på svake nivåer: – Olje er ikke lenger hot

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Den europeiske sentralbanken
 3. Euro
 4. Coronaviruset internasjonalt
 5. Christine Lagarde
 6. Aksjelive
 7. Inflasjon

Flere artikler

 1. ESB holder renten uendret, åpner for lavere støttekjøp

 2. Den europeiske sentralbanken sitter stille i båten

 3. ESB holder renten uendret på minus 0,5 prosent

 4. ESB holder renten på minus 0,5 prosent

 5. Den europeiske sentralbanken holder som ventet renten i ro