Britene ut av EU

Storbritannia og Canada har inngått avtale om handel

Canada og Storbritannia er enige om å fortsette å handle med hverandre i tråd med de eksisterende EU-vilkårene når overgangsperioden utløper, opplyser britene.

Avtalen med Canada er fantastisk, mener Storbritannias statsminister Boris Johnson, her ved et besøk hos Tescos distribusjonssenter i London tidligere i november.
 • NTB-AP-AFP
Publisert:

Storbritannias statsminister Boris Johnson og hans canadiske motpart Justin Trudeau ble i en videosamtale lørdag enige om en overgangsavtale for å sikre at handelen fortsetter etter nyttår.

Da utløper nemlig overgangsperioden som har gjort at Storbritannia har kunnet fortsette å handle som før med andre land siden EU-utmeldingen i januar.

Avtalen med Canada «låser» de to landenes nåværende handelsforbindelser, som er verdt nærmere 240 milliarder kroner, og baner vei for forhandlinger om en ny frihandelsavtale i 2021.

I høst har britene også inngått en avtale med Japan som i stor grad er en videreføring av eksisterende handelsavtaler. Storbritannia har også sikret seg en midlertidig vareavtale med Norge som skal gjelde fra nyttår og fram til en ny frihandelsavtale er på plass.

Britene trenger en rekke slike bilaterale avtaler for å sikre at handelen hindres av tollbarrierer og papirmøller når overgangsperioden etter brexit utløper.

Les også

Fortsatt ingen enighet om frihandelsavtale – midlertidig avtale på plass

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Canada
 4. Storbritannia
 5. Handel

Flere artikler

 1. Britiske supermarkeder fyller opp lagrene i påvente av hard brexit

 2. Storbritannia vil gjenoppta forhandlingene med EU

 3. EU og Storbritannia forhandler videre

 4. Boris Johnson: Veldig sannsynlig at brexit ender uten EU-avtale

 5. Høyst usikkert om britene og EU blir enige om en avtale