Zuma sier Gaddafi har godtatt fredsplan

Libyas leder Muammar Gaddafi har godtatt en plan fra Den afrikanske union (AU) for å løse konflikten i landet, ifølge Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

MICHAEL GOTTSCHALK
  • NTB
Publisert:

- Vi må gi våpenhvile en sjanse, sa Zuma søndag etter flere timer lange samtaler med Gaddafi i Libyas hovedstad Tripoli.

Ifølge Zuma har Gaddafi og hans folk godtatt et veikart som er utarbeidet av AU for å finne en politisk løsning på konflikten i Libya.

- I dette kommunikeet ber vi også NATO om å stanse bombingen for å tillate en våpenhvile, sa Zuma.

Ifølge ham skal en delegasjon fra AU mandag reise videre til Benghazi øst i Libya for å holde samtaler med de libyske opprørerne. Zuma selv forlater landet.

Ønske om dialog

AUs kommissær for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra, sa mandag at AUs fredsplan innebærer umiddelbar våpenhvile, dialog mellom partene, beskyttelse av utlendinger i Libya og økt tilgang til humanitær hjelp.

Lamamra bekreftet videre at opprørernes krav om Gaddafis avgang ble tatt opp til diskusjon i samtalene i Tripoli.

- Det var noe diskusjon om dette, men jeg kan ikke si noe mer om det. Det må holdes fortrolig, sa han.

– Det må være opp til det libyske folk å demokratisk velge sine ledere, la han til.

Opprørsledere har på sin side sagt at både Gaddafi og hans sønner må gå av før det kan bli aktuelt med en våpenhvile.

Offentlig opptreden

Foruten Zuma var Malis president Amadou Toumani Touré, Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou Nguesso, Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz, Ugandas utenriksminister Henry Oryem Okello og Den afrikanske unions generalsekretær Jean Ping i Tripoli søndag for å delta i samtalene med Gaddafi.

Delegasjonen ble ønsket velkommen med plakater og grønne flagg av Gaddafis tilhengere. Gaddafi selv mottok delegasjonen i sitt beduintelt i Bab al-Aziziyah, Gaddafis hovedkvarter i utkanten av Tripoli.

I forbindelse med besøket viste Gaddafi seg for utenlandsk presse for første gang på flere uker. Den libyske lederen vinket og viste seierstegn til en jublende folkemengde på stedet.

Kampene fortsetter

Samtidig fortsetter borgerkrigen i Libya med uforminsket kraft. Søndag ble minst tolv opprørere drept i kamper med Gaddafi-styrker utenfor Ajdabiyah øst i Libya, opplyser helsepersonell.

Det kom også meldinger søndag om at NATO hadde truffet minst seks av Gaddafi-styrkenes kjøretøyer i to ulike angrep, og en journalist i nyhetsbyrået Reuters fortalte at han kunne se minst 15 døde.

NATO bekreftet søndag at alliansens kampfly hadde slått ut 25 av Gaddafis stridsvogner. Ifølge alliansen er det nødvendig å slå hardt til mot Gaddafis styrker for å beskytte sivile libyere.

- Situasjonen i Ajdabiyah, og særlig i Misrata, er desperat for de libyerne som brutalt blir beskutt av regimet, sier generalløytnant Charles Bouchard, som er sjef for NATOs operasjoner i Libya. (©NTB)

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gaddafi maner folket til kamp

  2. Gaddafi-regimet på randen av kollaps

  3. Libyas opprørere får sete i FN

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljeprisen faller etter fredssamtaler

  6. – Bombet kommandosentral i Tripoli