Raseriet mot USA eksploderte etter fredagsbønnen

Illsinte demonstranter gikk løs på USAs ambassader i Midtøsten og Nord-Afrika for å vise sin vrede mot den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims».

FILM: En film på Youtube som harselerer med muslimer har skapt enormt sinne verden over.

Zoubeir Souissi
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Muslimer, spreng ambassadene, drep amerikanerne, ropte rasende islamister i Libanon, der minst én person ble drept under protestene.

Også i flere andre land kom demonstrasjonene ut av kontroll. Hardest gikk det for seg i Sudan, Libanon og Tunisia.

Utenriksdepartementet i Oslo ber nordmenn som oppholder seg i de berørte landene, om å unngå store folkemengder, men det er ikke kommet meldinger om angrep på norske ambassader og konsulater.

Kostet flere liv

Demonstranter tok seg inn på området til USAs ambassade i Tunisia der det like etterpå brøt ut en voldsom brann. Tre mennesker skal ha blitt drept og 28 såret. Ifølge øyenvitner skjøt politiet mot folkemengden.

Demonstranter satte også fyr på en amerikansk skole, meldte nyhetsbyrået Reuters. Skolen ligger like ved ambassaden og var stengt da brannen startet.

Omtrent samtidig mistet minst to personer livet under en voldsom demonstrasjon ved USAs ambassade i Sudan. Den ene demonstranten ble påkjørt av en politibil, mens en annen ble funnet død inntil muren som omringer ambassaden, melder AFP. Sudanske medier rapporterer at i alt tre personer ble drept.

Flere demonstranter greide å ta seg inn på ambassadeområdet, der vakter skjøt varselskudd for å skremme dem bort. Like før var også Tysklands ambassade blitt stormet.

Gatekamper i Kairo

Også i Egypt er situasjonen svært spent. Fredag var det tredje dagen på rad at demonstranter kjempet mot politiet i Kairos gater. De forsøkte å presse seg fram i retning den amerikanske ambassaden ved å kaste stein og bensinbomber, men ble presset tilbake av tåregass og opprørspoliti. I alt skal 27 personer ha blitt skadd under sammenstøtene, noe som betyr at over 250 personer er blitt skadd siden uroen brøt ut onsdag, ifølge Reuters.

Den norske ambassaden i Kairo ber nordmenn holde seg unna Tahrir-plassen og gatene rundt.

– Det er meldt om tilfeller av grov trakassering og seksuelle overgrep mot kvinner i området, skriver ambassaden.

Andre steder i Kairo og i andre byer deltok tusenvis av egyptere i fredelige protester mot den anti-islamske filmen. De rettet seg dermed etter oppfordringen fra Det muslimske brorskapet, som har bedt folk vise sitt raseri på «symbolsk» vis, ikke med vold.

I Sinai-ørkenen ble en leir med internasjonale observatører, deriblant tre norske offiserer, stormet av beduiner. Tre personer ble såret, to av dem observatører fra Colombia, melder AFP.

Det ble også meldt om demonstrasjoner i Nigeria, Irak, Algerie, Jordan og Mauritania, samt i London. Fra Afghanistan har det imidlertid ikke kommet meldinger om voldelige protester.

Skjerper sikkerhet

Filmen «Innocence of Muslims» gjør narr av profeten Muhammed, noe som har satt sinnene i kok i hele regionen. Den ble for alvor kjent i muslimske land denne uka, og tirsdag kveld ble USAs ambassadør i Libya og tre andre amerikanere drept i et voldsomt angrep mot landets konsulat i Benghazi.

Fredag stengte Libya luftrommet over byens flyplass som følge av at ytterliggående islamister skjøt antiluftskyts mot ubemannede amerikanske fly, som fløy over byen. Samme dag ble minst fire internasjonale FN-medarbeidere evakuert fra byen av sikkerhetshensyn, opplyser en FN-kilde til Reuters.

USAs president Barack Obama var fredag kveld til stede på Andrews Air Force Base da levningene etter de fire drepte amerikanerne kom tilbake til USA.

I en tale lovet Obama å holde stand mot den anti-amerikanske volden i arabiske land, samtidig som han hedret de fire døde diplomatene. Han lovet også at regjeringen vil gjøre alt den kan for å beskytte amerikanere i utlandet.

Også utenriksminister Hillary Clinton var til stede. Hun ba arabiske land om å stå imot «mobbens tyranni» og innrømmet at den siste uken har vært «vanskelig».

Det hvite hus varsler nå at sikkerheten ved alle amerikanske utenriksstasjoner skal gjennomgås. USA har allerede sendt elitegrupper med 50 marinesoldater til Libya og Jemen for å trygge sine interesser. (©NTB)

Publisert:

Flere artikler

  1. Voldelige protester mot antiislamsk video i Paris

  2. Fire døde etter storedemonstrasjoner i Egypt

  3. Sinne, frykt og usikkerhetetter Kairo-angrep

  4. Annonsørinnhold

  5. Ber briter straks forlate Benghazi

  6. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!