BÅRD EKER I KOENIGSEGG GROUP: «KoenigsEker»: GM ble for grådige

General Motors gjorde det svært vanskelig å kjøpe Saab, mener Bård Eker. –Du kan ta ut en lunge av en menneskekropp, men ikke alle blodårene, sier han.

REDDET ETTER GONGONGEN? Nederlandske Spyker har lagt inn nytt bud på Saab - i trettende time.
Publisert:

I går ettermiddag kom beskjeden om at GM gir opp å finne kjøpere til Saab, og at de istedenfor velger å avvikle all produksjon. Bård Eker og Koenigsegg Group hadde forhandlinger med GM om overtagelse av bilprodusenten, men etter måneder havarerte forhandlingene. I går fortalte Eker for første gang Aftenposten hva han mener gikk galt.

–Tenker du selv at det kunne gått annerledes dersom ikke dere hadde holdt på så lenge?

–Det er lett å tenke sånn, men det er også dumt å tenke sånn. Det blir litt vanskelig, for det vil man aldri få svar på, sier Eker.

3400 ansatte i Saab mister jobben som følge av avviklingen. Men nedleggelsen vil berøre både underleverandører og de som lever av aktiviteten Saab har tilført lokalsamfunnet Trollhättan, der det bor totalt 46000 personer. Totalt regner man med at over 8000 arbeidere i Vest-Sverige vil miste jobben som en følge av nedleggelsen.

–Vi får håpe at det kommer noe godt ut av det. Ikke minst for arbeiderne som jobber på Saab, for det er dem jeg er mest bekymret for nå, sier Eker.

Egentlig skulle avtalen mellom Koenigsegg Group og GM vært klar i sommer. Men det svensk-norske investorteamet ga opp for tre uker siden etter at forhandlingene stadig dro ut i tid og det ble vanskelig å forutsi når transaksjonen kunne gjennomføres.

–Saab var aldri strukturert som et datterselskap, det var noe man kjøpte og svelget inn i den store GM-kroppen. Det er klart at det er veldig vanskelig å rive ut. Du kan ta ut en lunge av en menneskekropp, men ikke alle blodårene. Det var en medvirkende årsak til at det tok lengre tid for oss også. De hadde ikke gjort det nødvendige utskjæringsarbeidet før de gikk i dialog med en potensiell kjøper.

I tillegg slet Koenigsegg med å få GM til å fastsette priser på delene til Saab-bilene.

–Det vi gjorde feil, var at vi var åpne om forretningsplanen. I begynnelsen trodde ingen på den, men etterhvert som de begynte å tro på oss, begynte gutta å bli grådige. GM skulle ha bedre betalt for delene og kineserne skulle ha mer for pengene. Det var den siste dråpen. Da begynte grådigheten å bli så dominerende at vi ikke orket mer, sier Eker til Aftenposten.


Da Koenigegg Group trakk seg fra kjøpet, dukket den nederlandske sportsbilprodusenten Spyker opp som en mulig ny eierkandidat. Ifølge administrerende direktør Jan-Åke Jonsson i Saab Automobiles kom GMs beslutning om å legge ned virksomheten overraskende:
–Jeg synes vi hadde kommet langt med Spyker Group. Gjennom avtalen med BAIC hadde vi også styrket vår sak og skulle rent teoretisk ha kunnet drive virksomheten en stund til, sa Jonsson på en pressekonferanse i går ettermiddag.
Men ifølge Svenska Dagbladet ble det for mange usikkerheter om avtalen rundt salget. Videre var rollen til den russiske deleieren i Spyker, Vladimir Antonov, uklar. Han eier, gjennom sitt selskap Convers Group, omkring 30 prosent av Spyker og ryktes å holde liv i den nederlandske bilprodusenten ved stadige kjøp av biler.
–Nå avventer vi beskjed fra GM om hvordan avviklingen er tenkt gjennomført. Det er for tidlig å si eksakt hva som kommer til å skje. Men det er ikke en konkurs. Det er en avvikling som skal foregå i ordnede former.

–Dette er en stor nedleggelse. Definitivt den største i Norden i kjølvannet av finanskrisen, sier Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI.
–Det er ikke så uventet når en bedrift så lenge har gått med underskudd. De hadde reelt sett tre alternativer. En kraftig omstilling, nye eiere eller nedleggelse. Og slik ting er nå, har GM nok med omstilling hjemme i USA, sier Reve.
Han mener at europeisk industri møter stadig større konkurranse fra Asia og mener nedleggelsen av Saab viser litt av den omstillingen som europeisk industri går igjennom for tiden.
–Dette har skjedd i mindre skala i mange år. Det er en overføring av industri fra Europa til Asia. Akkurat nå merkes det fordi det er en stor industri som har hatt en sterkt teknologisk posisjon. Dette griper rett inn i hjertet av den svenske industrinasjonen. Volvo og Saab var to flaggskip. De ble først solgt til utlandet, så justert ned, etter hvert var de ikke lønnsomme og nå nedlegges den ene, sier Reve
Deler av Saab ble solgt på mandag. Da kjøpte kinesiske BAIC – verdens femte største bilprodusent – teknologi og verktøy for å bygge Saabs produktmodeller 9-3 og 9-5. Produksjonskapasiteten skal flyttes til Kina.
–Den eneste vinneren her er kineserne. Det var nok det de var ute etter hele tiden, tror jeg. Vi var regulatoren som gjorde at de ikke kunne utnytte Saab, men de ville fått tingene likevel uten at Saab ble skadelidende. Nå spiller det liten rolle fordi det ikke er noen Saab å ta over, sier Eker.

Les også:

Les flere E24-nyheter

Publisert: