Mugabe blir sjef på livstid

Robert Mugabe blir president i Zimbabwe for resten av livet.

ALVORLIGE PROBLEMER: Zimbabwes president Robert Mugabe leder et land hvis økonomi har gått fra å slite med skyhøy prisvekst til deflasjon.
Publisert: Publisert:

Zimbabwes regjeringsparti Zanu PF sa torsdag at president Robert Mugabe er den eneste kandidaten ved neste års "valg". Det skriver nettutgaven til den britiske avisen The Times.

Dermed er han i realiteten sikret presidentvervet på livstid.

Hylling

Partiet arrangerte en spesialkongress bare for å godkjenne kandidaturet til 83 år gamle Mugabe. Under kongressen kom det ikke frem en eneste motforestilling mot Mugabes kandidatur.

I stedet var kongressen en sammenhengende hyllest til presidenten. Ledende partifeller roste Mugabe fra talerstolen, mens flere tusen tilhengere bar T-skjorter med angrep mot den britiske statsminiteren Gordon Brown. Mugabe anklager jevnlig Brown for å støtte opposisjonen i Zimbabwe.

Mugabe selv talte i to timer til de 10.000 delegatene, de fleste fattigfolk fra landsbygda.

Etter Mugabe, talte de ti lederne for partiets regionale råd. Alle sammen skamroste Mugabe. Det ble derfor ikke gjennomført valg.

- Han turde ikke gjennomføre noe valg. Selvsagt var det ingen som sa ham imot. Det ville vært politisk selvmord, sa en av delegatene til Times.

Fjernet motstanderne

I 2005 ble det Joyce Mujuru utnevnt til visepresident. På en partikongress da, stemte seks av ti lokalledere imot henne. Disse ble fjernet fra sine stillinger, og et omvalg sikret Mujuru jobben.

Det siste året har imidlertid Mugabe måttet bruke mye av sin tid på å blokkere Mujurus ambisjoner om å bli president nå.

FN sa nylig at Zimbabwe er et av klodens verste land å bo i.

Prisveksten i Zimbabwe er nå på 15.000 prosent årlig. Det innebærer at prsiene blir 150-doblet i løpet av et år.

Les også: Inflasjon på 15.000 prosent i Zimbabwe

Publisert: