Flere gigantselskaper trekker seg fra Saudi-konferanse etter journalistforsvinning

Google er det siste i rekken av internasjonale selskaper som dropper en kommende forretningskonferanse i Saudi-Arabia, etter at journalisten Jamal Khashoggi forsvant i det saudiske konsulatet i Tyrkia.

FRAFALL: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er styreleder i det statlige investeringsfondet Public Investment Fund, som arrangerer konferansen i Riyadh. Nå trekker gjestene seg i tur og orden fra arrangementet om to uker.
  • David Bach
Publisert:

Administrerende direktør John Flint i HSBC Plc og Credit Suisse-sjef Tidjane Thiam har bestemt seg for ikke å delta på den viktige forretningskonferansen Future Investment Initiative i Saudi-Arabia, opplyser kilder til Bloomberg.

De to bankene er blant de aller største sponsorene av konferansen, og er listet opp som «strategiske partnere» på konferansens hjemmesider.

De føyer seg inn i en etter hvert lang rekke av toppledere som har valgt å trekke seg fra deltagelse ved konferansen, etter anklager om at Saudi-Arabia tok livet av Washington Post-journalist og dissident Jamal Khashoggi da han besøkte det saudiske konsulatet i Tyrkia.

Google, JP Moran og Ford

Google skriver i en pressemelding at direktøren for Google Cloud, Diane Greene, ikke får mulighet til å delta på konferansen, også kjent som «Davos in the desert», i Riyadh om to uker.

Greene ga ikke noen begrunnelse for avlysningen av turen, og en talsperson for Google ønsket ikke å utdype, skriver Reuters.

Av de mer prominente gjestene som nylig har strøket seg selv fra gjestelisten er JP Morgan-sjef Jamie Dimon og styreleder Bill Ford i Ford Motor Company, som begge trakk seg søndag, ifølge Reuters.

Les også: (+) Saudisk sjokkterapi ryster kongerikets næringsliv

Flere trakk seg før helgen

Samtidig opplyser kilder til nyhetsbyrået at også Blackrock-sjef Larry Fink og lederen for Blackstone Group, Stephen Schwarzman, trekker seg.

Konferansen skal etter planen foregå 23. til 25. oktober.

Fra før har Viacom-sjef Bob Bakish meldt avbud. Det samme gjelder Uber-sjef Dara Khosrowshahi, LA Times-eier Patric Soon-Shiong og HP-direktør Joanna Popper, ifølge Bloomberg.

Les også

Utenriksminister Pompeo skal møte Saudi-Arabias konge

USAs finansminister fortsatt på vei

Sjefen for Siemens har så langt ikke trukket seg. Siemens er også partner i konferansen, sammen med HSBC og Credit Suisse. USAs finansminister Steven Mnuchin skal også etter planen være til stede.

Regjeringen i Saudi-Arabia har tidligere sagt at de vil slå tilbake hvis andre land forsøker seg på press og sanksjoner etter forsvinningen til journalisten.

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som blant annet jobbet for Washington Post, ble sist sett da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia den 2. oktober.

Trusler førte til børsras

Kilder i det tyrkiske statsapparatet har hevdet at journalisten ble torturert, drept og partert inne i konsulatet, noe Saudi-Arabia har nektet for.

Les også

Ryster Saudi-Arabia og USAs forhold: – Kan rokke ved Midtøstens orden

Khashoggi-usikkerheten har utløst frykt blant investorene på den saudiarabiske børsen.

Lørdag antydet USAs president Donald Trump at han kan innføre straffetiltak mot sin nære allierte Saudi-Arabia.

Dagen etter Trumps trussel falt den viktigste indeksen i Saudi-Arabia med hele 7 prosent. Med det var hele oppgangen så langt i år utradert.

Søkte gjennom konsulatet

Mandag fikk tyrkiske myndigheter anledning til å gjennomsøke konsulatet i et forsøk på å finne DNA-spor etter Khashoggi. Natt til tirsdag kom etterforskningsteamet ut igjen, skriver NTB.

Mandag kveld meldte CNN at saudiarabiske myndigheter, ifølge kilder, jobber med å skrive en rapport der det heter at Khashoggi døde av et feilslått avhør.

En av kildene opplyser til kanalen at rapporten er under arbeid og at ting kan endre seg.

Tirsdag morgen, norsk tid, er USAs utenriksminister Mike Pompeo i ferd med å lande i Saudi-Arabia, hvor han har blitt sendt av Trump for å snakke med kong Salman om Khashoggis forsvinning.

Les også

Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

Les også

Betent mellom Canada og Saudi-Arabia etter diplomatisk brudd

Les også

Ett år i kulden: Slik har blokaden rammet styrtrike Qatar

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Drapspåstander truer saudiske planer: Toppsjefer dropper viktig møte

  2. Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

  3. Børsraset i Saudi-Arabia fortsetter etter nye opplysninger om journalist-drap

  4. Børsras i Saudi-Arabia etter Trump-uttalelse

  5. Utenriksminister Pompeo skal møte Saudi-Arabias konge